Home ИЗБОРИ 2021 „Алфа Рисърч“: 6 партии в парламента и балотаж на президентския вот
„Алфа Рисърч“: 6 партии в парламента и балотаж на президентския вот

„Алфа Рисърч“: 6 партии в парламента и балотаж на президентския вот

0
0

Шест партии ще влязат в Народното събрание, а за президентския вот ни очаква балотаж, сочи последното проучване на агенция „Алфа рисърч“. Пет дни преди изборите готовност за участие във вота заявяват по-малко от половината българи – 47- 48%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от 24.1% от твърдо решилите да гласуват и увеличават дистанцията пред опонентите си. Бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове.

Най-оспорвана остава втората позиция, казват от „Алфа рисърч“. В пряка конкуренция за нея влизат „Продължаваме промяната“ и БСП. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев събира 16,5 на сто подкрепа, а левицата – половин процент по-малко.

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно събрание, като резултатите им към момента са много близки – съответно 10.2, 9.9 и 9.8. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е под 4-процентната бариера и дори е след „Възраждане“.

По-ясна е ситуацията около президентските избори. Борещият се за втори мандат Румен Радев може да разчита на 46.4% от гласовете на хората, а Анастас Герджиков на 28.3, което прави балотажа неизбежен.

Изследването на „Алфа рисърч“ е проведено в периода 7 – 9 ноември и е реализирано със собствени средства на агенцията.