Home България Борисов забрани на депутатите си да гласуват промени в Кодекса за застраховането
Борисов забрани на депутатите си да гласуват промени в Кодекса за застраховането

Борисов забрани на депутатите си да гласуват промени в Кодекса за застраховането

0
0

За пореден път премиерът Бойко Борисов се намеси пряко в работата на парламента и разпореди на групата на ГЕРБ да не гласуват внесени промени в закон. Става въпрос за редакция на Кодекса за застраховането, предложена от председателя на финансовата комисия Менда Стоянова. Промените засягат реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при „Гражданска отговорност“. Предложението на Стоянова е да бъде въведен таван на обезщетение за починалите при катастрофа – 20 000 лева. Този таван трябва да урегулира поскъпването на „Гражданска отговорност“, защото тълкувателно съдебно решение на Върховния касационен съд разшири кръга от хора, които могат да претендират за обезщетение.
Затова пък от застрахователния сектор предупредиха, че ще има голямо поскъпване – защото трябвало да се намерят най-малко 800 млн. лева, за да се покрият и такива искове.
В проектозакона 20 000 трябва да се платят на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител на починал при катастрофа. Тези предложения предизвикаха остра обществена реакция, а Борисов реши да се намеси, за да потуши страстите. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха днес, че председателят на партията е разпоредил на ПГ на ГЕРБ да не гласува промените, докато те не бъдат подложени на широк обществен дебат.
В никакъв случай това не е намеса или скъсване на връзката между нас и правителството. С тези думи председателят на парламента Цвета Караянчева коментира разпореждането на Борисов в ефира на БНР. Това, по думите й, е „чуване на всяка една тревога и реакция на българските граждани, за да не се получи нещо, което не би допаднало като политика на българските граждани“. Тя също била за дебат по всяка една тема, а правителството и парламента трябвало да правят политика, която да допада на българите.
Караянчева добави, че има планирано обществено осъждане в самото заседание на бюджетна комисия в четвъртък и там ще стане ясно точно за какво иде реч в тези промени.
Като председател на партията г-н Борисов има право да изказва мнение и като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател и отговаря за политиките в страната, защити го още Караянчева.