Home Политика БСП отбелязва 110 години социалистическо движение в Перник и 136 години от рождението на Георги Димитров
БСП отбелязва 110 години социалистическо движение в Перник и 136 години от рождението на Георги Димитров

БСП отбелязва 110 години социалистическо движение в Перник и 136 години от рождението на Георги Димитров

0
0

Организираното социалистическо движение в Перник чества 110 – годишен юбилей и 136 години от рождението на Георги Димитров – героят от Лайпциг.

БСП Перник подготвят сериозна програма с няколко събития през целия месец юни, за да отбележат двете годишнини.

Перник е „царство на необикновена мизерия, работническо безправие и безконечни произволи, извършвани над работниците”, казва с плам Георги Димитров, трибун на работниците в Перник в началото на XX век.

През 1906 г. в Перник пристигат членове на ръководството на БРСДП – Димитър Благоев, Георги Кирков, Тодор Луканов и др., за да участват в първата най – масова стачка на рудничарите. Същата година се учредява за първи път в България Рудничарска синдикална организация. Ръководството и активистите на синдикалния съюз стават учредители и на партийната организация в Перник.

На 15 юни 1908 г. 12- те апостоли, както ги наричат по – късно, полагат основите на организираното социалистическо движение в Перник – Стоян Стойков, Тошо Димитров, Миле Димитров, Темелко Ненков, Григор Ненков, Митко Соколов, Теофил Раденков, Георги Димов, Владимир Джигрев, Серафим Кокалов,Стойне Роглев и Васил Миленков, който е и първият избран секретар на организацията.

За да почетат юбилея на партията и личността на Георги Димитров, социалистите от Перник са подготвили редица мероприятия. Първото от тях беше представянето на книгата „Пред пепелището на нестаналото българско общество” на проф. Иво Христов с участието на известния български журналист и публицист Тома Томов.

Тази седмица предстои младежки флаш моб по случай 110 години социалистическо движение в Перник – младежите социалисти ще се съберат в неделя, 10 юни, от 17 ч. на паркинга при Община Перник. На 15 юни социалистите от областта ще почетат Георги Димитров в неговото родно място – Ковачевци.

В периода 18 – 24 юни също предстоят мероприятия: на 18 юни ще се проведе кръгла маса за социалистическото движение в Перник и България и за Георги Димитров в обществената и научната памет. В нея ще участват уважавани български историци като проф. Искра Баева, проф. Евгения Калинова, както и други изтъкнати членове на научната общност в България. В програмата за честванията е включено и посещение на известния журналист и бивш директор на БНТ Павел Писарев, който ще представи последната си книга.

Кулминацията на честванията ще бъде на 28 юни в театралния салон на Двореца на културата, където ще се съберат над 400 членове и симпатизанти на партията начело с председателката Корнелия Нинова.