Home България България: най – ниска раждаемост и най – висока детска смъртност в ЕС
България: най – ниска раждаемост и най – висока детска смъртност в ЕС

България: най – ниска раждаемост и най – висока детска смъртност в ЕС

0
0

Националният статистически институт съобщава за БНР, че България продължава да е една от страните с ниска раждаемост и най-висока смъртност при децата в ЕС.

Между 1000 и 2000 по-малко бебета се раждат у нас всяка година. Ниската раждаемост е обусловена от това, че жените, които остават и раждат в страната ни, са малко. Всеки двама родители трябва да родят над 2 деца, за да може нормално да се възпроизвежда населението, сочат данните на НСИ.

Загрижени за демографската криза, в която се намира България, през 2016 година група от хора създават неправителствената организация ДНК – Движение за национална кауза.

За трета поредна година организираме кампания, насърчаваща раждаемостта. Причините за отлагане на създаването на деца не са винаги икономически. Често са свързани с лични причини, като кариерно израстване, покупка на жилище“, коментира темата Моника Иванчовска, представител на неправителствената организация ДНК.

Основната причина за ниската раждаемост е финансовата, такова е мнението на Михаела, майка на 2-годишно момиченце, която споделя, че много иска да има още деца, но се въздържа да направи тази стъпка поне на този етап.

Следващата седмица неправителствената организация ДНК ще внесе за разглеждане предложения за законодателни промени за мерки за преодоляване на демографската криза.