Home Свят Български евродепутат с остра реакция за Европа на две скорости
Български евродепутат с остра реакция за Европа на две скорости

Български евродепутат с остра реакция за Европа на две скорости

0
0

Българският евродепутат Петър Курумбашев (С&Д) сравни идеите за ЕС на две и повече скорости, прокарани от Европейската комисия, с апартейд, твърдейки, че подобни проекти със сигурност ще разрушат Съюза.

В интервю за Нова телевизия на 4 март Курумбашев каза, че ако някой от сценариите на Комисията за бъдещето на Съюза се приложат, няма да бъде изненадан ако Европейският парламент скоро след това отвори “отделни тоалетни за източноевропейци”.

Курумбашев влезе в Европейския парламент наскоро, заемайки мястото на Илияна Йотова, която бе избрана за вицепрезидент на България през ноември. В страната си той е известен с чувството си за хумор, което инвестира като съосновател и продуцент на “Ку-ку”, първото българско телевизионно сатирично шоу. “Ку-ку” придоби международна известност през 1991 г., след като в страната погрешно беше изтълкувана пародията за “нещо случващо се” в ядрената централа Козлодуй, което бе представено в извънредните новини на големите западни агенции като ядрена катастрофа.

Курумбашев има необичайна биография за евродепутат на българските социалисти. Първоначално той е бил един от лидерите на Независимите студентски дружества, опозиционна група на Комсомола, и е бил сред основателите на Съюза на Демократичните Сили (СДС). Два пъти е избиран за депутат в националния парламент от социалистическата партия и е бил общински съветник в София.

Евродепутатът беше поканен да коментира скорошните “пет сценария” за бъдещето на ЕС, предложени миналата седмица от председателя на ЕК – Жан Клод Юнкер, като база за бъдещи обсъждания, чиито резултати се очакват през декември.

“Може би Европа е решила през XXI век да въведе някакъв модерен вид апартейд на собствения си континент”, каза евродепутатът във връзка с опитите за “формализиране” на съществуващите неравенства в ЕС, като се добавят нови слоеве в процеса на взимане на решения. Той беше категоричен, че подобни идеи ще завършат с “унищожаване на ЕС”.

“След мигрантската криза, терористичните атаки, Брекзит и т.н. Европа на две скорости е още една атака към разрушаването на Европа, този път отвътре”, казва Курумбашев.

Той се позова на идеите на лидера на групата на либералите АЛДЕ, Ги Верхофщад, да се въведе система за гласуване, която дава пълни изборни права на членовете на страни от еврозоната и “необвързващ съвещателен глас” на членовете от страни, които не са членки на еврозоната. “Уважаемият г-н Верховщад иска да ни даде статута на посетители на ЕП. Колко щедро от негова страна”, казва иронично Курумбашев.

Скорошна резолюция на Европейския Парламент с автор Верхофщад, основана на предположението, че има нужда от промяна в Договора за ЕС, наистина предвижда такава възможност.

България, твърди Курумбашев, не е далеч от присъединяване към еврото. Българската валута, левът, е фиксирана към еврото (исторически беше фиксирана към немската марка). България, също така се счита, че е готова за присъединяване към Шенген от страна на Комисията от вече много години (страната е изпълнила техническите изисквания преди поне 5 години). В действителност, България и Румъния бяха възпрепятствани от присъединяване към Шенген от отделни страни членки в съответствие с техните изборни календари.

В документа на Юнкер се казва, че страни, “които искат” да се присъединят към различна форма на интеграция, трябва да имат тази възможност, но не казва нищо срещу други държави членки, които работят заедно, за да не ги допуснат.

Българският евродепутат оспорва изкуственото разделяне на Съюза и опитите да се отделят новите от старите членки базата на необосновани предположения.

EUROACTIV се свърза с Курумбашев, който каза, че България наистина е по-бедна държава, но е много по-проевропейски настроена от повечето стари държави членки, ако не и от всички.

“След подобно предложение ще бъде по-трудно да поддържам проевропейската позиция в моята страна”, каза Курумбашев. Той добави, че мечтата на неговото поколение и на студентите от 90-те години е била обединена Европа.

“Сега ни предлагат не Желязна, но Копринена завеса”, каза той, добавяйки, че тези, които се опитват да тласнат България към Турция или към Русия, могат само да се възползват от такива политики.

Той отбеляза, че за България, която ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г., ще бъде много трудно да окуражи съседите си от Западните Балкани “да се присъединят към ЕС като заместващи членове с консултативни мнения”.

Той също така обърна внимание на ниското качество на храната, която се продава от мултинационалните компании в страните от Централна и Източна Европа.

Практиката е законна в Европейския съюз, към който принадлежат повечето източни държави, стига съставките да се обозначени.

Но за Курумбашев очевидно вижда нещата по друг начин. Той се шегува, че различната храна за източноевропейците “естествено” би довела до различни тоалетни за евродепутатите от този регион.

“Лидерите на институциите на ЕС обичат да застават под портретите на Робер Шуман и Алтиеро Спинели, също както турският президент Реджеп Таийп Ердоган обича да застава под портрета на основателя на модерната Турска Република Мустафа Кемал Ататюрк. Но това, което казват, е в еднакво противоречие с историческото наследство”, каза той.