Home Политика Валентин Петков: В този мандат проблемите на Перник се задълбочават с всеки изминал ден
Валентин Петков: В този мандат проблемите на Перник се задълбочават с всеки изминал ден

Валентин Петков: В този мандат проблемите на Перник се задълбочават с всеки изминал ден

0
0

В интервю за в. ДУМА областният председател на БСП и общински съветник в града Валентин Петков говори за увеличаващите се проблеми на Перник, мръсния въздух, бездомните кучета, лошата инфраструктура.

Валентин ПЕТКОВ е роден през 1955 г. Завършил е Колеж по телекомуникации и пощи и магистратура в УНСС. Специализирал е „Управление на човешките ресурси“в GITP и „Управление на съвременно пощенско предприятие“ в NEPOSTEL в Холандия. Бил е хоноруван преподавател в Колежа по телекомуникации и пощи и НБУ. Петков е бил и директор на ТП „Български пощи“ в Перник, гл. изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД, заемал е ръководни длъжности в частния сектор. Петков е трети мандат общински съветник и председател на Областния съвет на БСП в Перник. Член на Общопартийната контролна комисия на БСП.

„Перничани ще запомнят сегашното управление с откъсването от проблемите на тяхното населено място“

– Г-н Петков, преди дни стана ясно, че Перник продължава да е сред седемте общини, които трайно стоят в списъка за финансово оздравяване вече четвърта година. МФ отказа да рефинансира безлихвен заем в размер на 3 млн. лв. на общината. Как се отразяват натрупаните дългове върху дейността й?

– Желанието на кметския екип от ГЕРБ не бе одобрено от министър Владислав Горанов и то напълно резонно. Заемът е третият, който общината иска от държавата и заради недалновидната си политика не може да използва по предназначение. Перник продължава да трупа дългове и то не заради мантрата на кмета, че е заварила задължения за милиони, което не е вярно, а заради политиката на разхищение на ресурси от страна на местната власт. Дълговете нарастват и заради неизгодните договори, които са сключени с различни фирми, вместо много от услугите да се извършват от общински дружества. Кметският екип няма и нито един спечелен голям европейски проект.

– Как ще коментирате бюджета за тази година, като се има предвид, че задълженията на общината възлизат на 32 млн. лв.?

– Бюджетът на общината за 2019 г., както и предходните, не е направен по добър за перничани начин. Няма да преувелича, ако кажа, че този бюджет няма да промени нищо в Перник към по-добро. Капиталовите разходи се свиват. Няма да има пари за ремонти на улици, мостове, подмяна на плочки, закупуване на нови светофари. За съжаление обаче ГЕРБ никога не се вслушват в предложенията и съветите на съветниците от БСП, а винаги гласуват напук на опозицията. Тази политика на инат не доведе града ни до нищо хубаво. Няма да преувелича, ако опиша Перник като град с изключително лоша инфраструктура, слаба социална програма, стотици бездомни кучета, мръсни улици и лош въздух. БСП трябва да спечели на местните избори през есента не само кметското място, но и повече общински съветници, за да можем да работим за развитието на Перник, както сме го правили и досега.

– В последните месеци неколкократно е отчетено завишаване на фините прахови частици във въздуха на Перник, което е с 5 и повече пъти над нормата. Какво прави местната власт за решаването на проблема?

– Въпросът с чистотата на въздуха в Перник е изключително наболял. Това води със себе си проблеми и влошаване на здравето на хората. Вместо да се решава обаче, проблемът се задълбочава. Ръководството на общината не просто няма целенасочена, а никаква политика по въпроса. Многократно съм питал кмета Вяра Церовска какви мерки ще предприеме за подобряване качеството на въздуха в града. Тя не направи нищо, освен да премести станциите за измерване на фините прахови частици от възловите и натоварени кръстовища в по-чисти и тихи места на централната градска част на Перник. Депутатите от „БСП за България“ Станислав Владимиров и Любомир Бонев попитаха министъра на околната среда и водите защо за Перник не са отделени никакви средства за подобряване на качеството на въздуха. Оказа се, че община Перник не е кандидатствала по тази процедура. Тя не отговаря на основното изискване за допустимост, защото няма одобрена от Общинския съвет актуална общинска програма за качество на атмосферата. Сега чуваме оправдания, че такава се изработва, но народът го е казал много добре – „след дъжд качулка“. От 4 години графикът за миене и метене на улиците не се изпълнява. Това се прави, когато вали дъжд и то не във всички квартали.

Основни пътни артерии като улиците „Рашо Димитров“, част от ул. „Младен Стоянов“ и една от най-дългите улици в града „Димитър Благоев“ не са включени в графика за почистване не само за тази година, но и за изминалите. Въпреки че през 2017 г. и 2018 г. за миене, почистване и зимно поддържане на улиците в града бяха дадени по над 1,5 млн. лв., а резултат от похарчените пари реално няма. Друг голям проблем на града са хвостохранилището, което не се поддържа достатъчно, и замърсяването от ТЕЦ „Република“, за която се доказа, че гори тайно нощем отпадъци.

– След проблема с Профилакториума, чиято съдба е все още неизвестна, общинското ръководство е на път да съсипе емблематичната сграда на техникум „Юрий Гагарин“. Как бихте определили подобни решения?

– Тези действия на управляващите в Перник са част от абсурда, който сътвориха в този мандат. Сградата на закритата професионална гимназия трябваше да бъде ползвана за филиал на Медицинския университет, а тя се руши. Неколкократно питах кмета на общината какво ще се случи с тази сграда и кога ще бъде открит филиалът. Отговор обаче така и не получих. Церовска няколко пъти се похвали, че филиал на Факултета по обществено здраве ще има, но това се оказа чисто и просто пиар. Най-вероятно, докато градът се управлява от лекар, филиал на Медицинския университет в Перник няма да има.

– Кои са още основните проблеми пред жителите на общината, които стоят нерешени с години?

– Проблемите на Перник се задълбочават с всеки изминал ден. Освен лошата инфраструктура, чието състояние постоянно се влошава, градът има стотици други проблеми. Към инфраструктурата не числя само улиците и пътищата. Един от най-натоварените мостове „Иван Вазов“, който изкарва трафика от центъра на града, е в изключително лошо състояние. Светофарните уредби в почти целия град са амортизирани, лошо е и състоянието на спирките на градския транспорт. Вярно е, че по-голямата част от трудоспособното население работи в София, но проблемите с транспорта до столицата не се решават. Това създава затруднения и напрежение на родителите с малки деца, когато трябва да ги вземат от училище, детска градина или ясла.

Голям проблем са бездомните кучета, но политика по тяхната кастрация и регулярно обезпаразитяване няма. Наскоро зададох въпрос до кмета защо в кв. „Църква“ пепелта, която остава след горенето на въглища, не се извозва през почти цялата зима. Още на следващия ден това беше направено, но защо е нужно общинските съветници и гражданите постоянно да питаме защо един или друг проблем не се решава, за да се задейства администрацията? Липсата на целенасочена политика по почистването на града доведе до това тротоарите и междублоковите пространства през лятото да приличат на гора, а коритото на река Струма може да се сравни с това на „Амазонка“. Вече 4 години то е затлачено от треви, дървета и отпадъци.

– С какво ще запомнят перничани почти 4-годишното управление на ГЕРБ?

– Освен с бездействието на кметския екип и откъсването му от проблемите на перничани, управлението на ГЕРБ ще бъде запомнено и с постоянните скандали и незачитане на общественото мнение. Последен пример е т.нар. фалшива сесия на Общинския съвет. На нея общински съветник, който отсъстваше от тази сесия, „гласуваше“ чрез електронната система по 12 важни точки. Естествено, гласът му подкрепяше предложенията на управляващите за продажба и отдаване на различни апетитни имоти. Гласуванията от сесията бяха отменени, но остава въпросът, колко ли пъти е гласувано с устройството на отсъстващ от залата колега, когато се гледат важни за управляващите точки. Част от скандалите в Перник през тези четири години са свързани и с пътуванията на кметският екип в чужбина. Факт е обаче, че тези скандали върнаха развитието на Перник назад, а показността не доведе до нищо добро и съзидателно. Напротив.