Home История и традиции Велики четвъртък е! Най – важният ден от Страстната седмица
Велики четвъртък е! Най – важният ден от Страстната седмица

Велики четвъртък е! Най – важният ден от Страстната седмица

0
0

На днешния ден се припомня Тайната вечеря, на която Исус Христос дава последни напътствия на учениците си и предсказва смъртта си на кръста; Той заявява, че един от тях ще го предаде, за да бъде измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете“.

Велики четвъртък крие много символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.

Снимка: standartnews.bg