Home Интересно и полезно Вече ще събираме и пластмасови бутилки, не само капачки
Вече ще събираме и пластмасови бутилки, не само капачки

Вече ще събираме и пластмасови бутилки, не само капачки

0
0

„Капачки за бъдеще“ се разраства. През 2019 г. кампанията успява да закупи 19 кувьоза за болниците.

Инициативата „Капачки за бъдеще“ започва да събира и пластмасовите бутилки, парите от чието рециклирана отново ще отидат за нуждаещите се.
„Вече събирам повече пластмаса от една община. Община Бургас е събрала 150 тона пластмаса, а ние 190 тона през 2019 г. Опитваме се да направим организация, за да включим и бутилките. Събирането им е поне 10 пъти по-сложно. Една бутилка заема много повече място, дори да е смачкана. В един камион, ако успеш да събереш 8-9 тона, то смачкани бутилки може 3-4 тона, което оскъпява няколко пъти транспорта“, обясни основателят на кампанията „Капачки за бъдеще“ Лазар Радков за Bulgaria ON AIR.

Организаторите обмислят вариант да бъдат използвани механични преси, с които по-лесно да смачкваме бутилките. Преди всичко обаче имат нужда от партньори рециклатори в цялата страна, от помощ за логистиката, както и от хора или фирми със свободни складове, гаражи и дворове, в които да бъде съхранявана пластмасата.

„Разчтитаме и на празни курсове на транспортни фирми. Количествата пластмата в рамките на една кампания ще скочат двойно. Искаме да го направим още тази пролет“, посочи Радков в студиото на „България сутрин“.

А 12 бебенца подкрепят кампанията „Капачки за бъдеще“ с нов календар за 2020 г. Фотографиите са страхотни, а парите от закупените календари също ще отидат за апаратура за болниците.

„Дотук имаме заявени над 1200 календара, което значи, че ще може да помогнем на 2-3 болници. Физически понякога се уморявам, но самото удовлетворение, всички хора,  с които се срещаш и искат да помогнат, много те зареждат. Успяхме да обединим множество страхотни хора с големи сърца. Най-големият актив на кампанията са всички доброволци“, сподели Лазар Радков.
Източници: Bulgaria On Air, Dnes.bg