Home Общество Владимиров: Образът на Левски е необходимата надежда в превратностите на националната ни съдба
Владимиров: Образът на Левски е необходимата надежда в превратностите на националната ни съдба

Владимиров: Образът на Левски е необходимата надежда в превратностите на националната ни съдба

0
0

“Всяка година на 19 февруари България влиза в диалог с времето. И търси себе си, съизмервайки се с величавата фигура на българина, останал завинаги във времето – Апостола Васил Левски.

Безброй герои са загинали за свободата на България, но той е един. Философски пример и морален стожер, които ни държат будни. Днес паметниците му ще бъдат отрупани с цветя и венци. Истинският Левски обаче се пази дълбоко в сърцето. Защото се врече в идеала и остана в идеала на българина. Защото е личност, която още не е намерила своето подобие в българската история. Защото е нравствена мяра и пример за човешко съвършенство.

И днес името му обединява и сплотява, където и да се намираме по света. Делото му е грандиозен скок в българското политическо мислене. Образът му е необходимата искра надежда в безкрайните драматични превратности на националната ни съдба. Историята му отреди единствената награда, достойна за него – безсмъртие в паметта на поколенията.

На 19 февруари отново заставаме пред паметниците, за да се огледаме в огледалото на времето и да се запитаме: ”Изпълнихме ли мечтите ти, Апостоле, за да изричаме гордо името ти?”

 

Станислав Владимиров

Кмет на Община Перник