Home Общество Вторият ден на Църногорския събор премина под знака на фолклор и автентична българска борба
Вторият ден на Църногорския събор премина под знака на фолклор и автентична българска борба

Вторият ден на Църногорския събор премина под знака на фолклор и автентична българска борба

0
0
С успех премина и вторият ден от Църногорския събор “В сърцето на Граово” край манастира „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ с. Гигинци.
Денят започна с водосвет за здраве и благоденствие в двора на Светата обител, отслужен от игумена архимандрит Никанор, дядо Епифаний – от келията „Мелопотамос“ – гост от Света гора (Атон) и протойерей Константин Стойчев.
Стотици миряни се стекоха пред фиалата на манастирския комплекс.
3000 порции агнешки курбан бяха раздадени на посетителите и гостите, осигурен от Обединени български животновъди.
Множество самодейни състави и колективи се включиха в многочасовата фолклорна програма.
Областният управител и председател на инициативния комитет Ирена Соколова поздрави посетителите и гостите на събитието:
„Днешният ден носи посланието да съхраняваме и предаваме напред във времето традициите, фолклорното ни наследство и вярата, която ни е съхранила като народ в трудни времена.
През втория ден от този уникален събор отново ще се насладим на нематериалното ни богатство – песните, танците и носиите. Нашенските танци се характеризира с пъргавина, лекота, скокливост с усещане за откъсване от земята. Те са наситени с много темперамент, динамика, координация на тялото, ръцете и главата и изключителна ритмичност, с изразен характер.“.
По време на церемонията губернаторът получи грамота от името на Обединени български животновъди за оказаното от нейна страна съдействие, подкрепа и изпълнени ангажименти. С грамоти бяха отличени и кметовете на общините от региона.
Хореографът на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров бе сред специалните гости на събитието. Той пожела на жителите на областта да запазят своя характер и шеговитост дори в трудни моменти.
Програмата продължи с ненадминатите „Гласове на Граово“.
Интересен момент в програмата предизвика състезанието по българска поясна борба – Кореш. В състезанието се включиха 49 участници.
Поясната борба е типична за всички степни народи, защото те са конни и спортът е бил с военно приложение – трябвало е бързо да бъде свален противникът от седлото, при това в движение. Велика България на Кубрат и предците му – нашата прародина, се смята за мястото, откъдето историята на тази дисциплина е започнала.
След това, на родна земя е продължила през Първата и Втората българска империя, докато 5-те века османско иго са преориентирали схватките по ориенталски тертип, а след Освобождението и покрай възраждането на Олимпийските игри се приемат правилата на гръко – римската, или още класическа, и на свободната борба.
Победител в надпреварата по Кореш стана 29-годишният Димчо Димчев, който получи за награда жив овен.
Гигинският манастир се превърна и в място за изкуство. Ученици от Националното училище по приложни изкуства „Св. Лука“ гр. София бяха в днешния ден на събора „В сърцето на граово“. На място те рисуваха под ръководство на менторите им художниците  Даря и Сашо Евтимови.
Техни произведения можеха да се видят пред магерницата на Светата обител.
Поканата за гостуването им е на Ирена Соколова, а децата са участници в академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство“, организирана от НЧ „Нови хоризонти – 2008“ гр. Перник, на която областният управител е патрон.
Денят завърши с невероятните изпълнения на Берковската духова музика.