Home България Газът поскъпва с 14 % от октомври?
Газът поскъпва с 14 % от октомври?

Газът поскъпва с 14 % от октомври?

0
0

От началото на октомври има голяма вероятност цената на природния газ у нас да се повиши с още над 14 на сто. Това показват прогнозни анализи, на държавния доставчик „Булгаргаз“. Според Закона за енергетиката той е задължен да прави предварително подобни прогнози. Какво точно поскъпване дружеството ще внесе за одобрение в енергийния регулатор ще стане ясно но 10 септември. Възможно е да има промяна в окончателните разчети. Практиката показва, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), принудена от общественото недоволство, обичайно не одобрява механично предлаганите цени, а ги сваля малко надолу. Разчетите на „Булгаргаз“ сочат, че цената на суровината през четвъртото тримесечие на 2018 г. трябва да е 458,44 лв. за 1000 куб. м, или 43,54 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Спрямо сегашната тарифа увеличението на цената при измерване на обема на доставките е 57,49 лв. за 1000 куб. м, или 14,34 %, а при цена за енергия – 5,75 лв./МВтч или 15,22%.
От „Булгаргаз“ обясняват , че поскъпването се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, на по-високия курс на щатския долар спрямо лева, но и също така вкарва в цената негативния за финансите му ефект от това, че регулаторът одобри за третото тримесечие по-ниска от исканата цена на газа.
Последно КЕВР определи от 1 юли 2018 г. поскъпване с 10,8 на сто вместо с поисканите от „Булгаргаз“ 18,05%. Комисията откри събрани в повече от „Булгаргаз“ пари от предишни цени и реши сега да ги приспадне от тарифата, което предизвика недоволството на газовия доставчик. Той обвини регулатора, че не изчислява правилно надвзетия и недовзетия му приход и в сегашното повишение вкарва и несъбраните суми по цените, които според дружеството са по-ниски от тези, на които внася руския газ у нас. По закон, ако поскъпването на синьото гориво надвишава 5%, следва задължителна корекция и цените на топлоенергията и на тока, произвеждани от топлофикационните дружества. При поскъпването на природния газ през юли цената на парното се увеличи с около 7% средно за страната. Сега се очаква този процес да се повтори.