Home ИЗБОРИ 2021 ГЕРБ първа политическа сила, Манолова с големи шансове да влезе в парламента
ГЕРБ първа политическа сила, Манолова с големи шансове да влезе в парламента

ГЕРБ първа политическа сила, Манолова с големи шансове да влезе в парламента

0
0

Изследване на Галъп за изборите.

Данните са моментна снимка и не са прогноза за изборен резултат. Те позволяват в средата на февруари да се изчисли, че около 2,9 милиона души биха гласували, ако изборите са сега. На фона на условния предварителен избирателен списък това е около 43%.

Ако изборите бяха днес, 7 формации попадат в парламента, като за 2 от тях кампанията ще е решаваща. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“.

Няколко формации се надяват да доближат или дори преминат бариерата (особено ако тя е ниска заради очакваната по-ниска активност) или пък да се борят за субсидия.

С 25,8% от онези, за които може да се очаква да гласуват и са решили за кого, ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 21,9%. „Има такъв народ“ е с 13,1%, а ДПС е близо – с 12,4%. „Демократична България“ е с 6,8%, формацията около Мая Манолова с 4,7%, а ВМРО е с 4,2%.

При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете да попаднат в Народното събрание. Такива шансове може да получи и коалицията Воля-НФСБ.

С над процент в борбата влиза „Възраждане“, близо около един процент се движат и формации като АБВ, „Атака“ и партията на Цветан Цветанов.

/БНТ/