Home ИЗБОРИ 2019 Да се въведе стимулиране на фирми, които работят с безотпадни технологии
Да се въведе стимулиране на фирми, които работят с безотпадни технологии

Да се въведе стимулиране на фирми, които работят с безотпадни технологии

0
0

Аз съм преподавател в университет  и уча моите студенти, че трябва да се развиваме ,да вървим напред ,да имаме нови технологии ,да търсим нови пътища за опазване на околната среда и оттам за продължителността на живота на хората. Не да спрем  и да се върнем назад, а да продължим своето развитие. АБВ и „Коалиция за България“ предлагат  за момента точно подобни разумни идеи и затова подкрепям коалицията и съм техен  кандидат за евродепутат. Това каза в интервю за ТВ“Европа“ четвъртата в листата на „Коалиция за България“ перничанката Александрина Костадинова.

Преди 12 г. когато влязохме в ЕС имаше еуфория ,а сега останахме на заден план в периферията на Европа. Това трябва да се промени. Струва ми се ,че нямаме своето достойно място там, не сме в акцентите на основните събития ,далеч сме от основните стратегии ,които Европа приема. Това, за което ще работим на първо място е за едно достойно място на България в Европа. България е с мнение ,България е с позиция, и тези позиции трябва да се защитават, каза още Костадинова. От две години насам всички директиви и регламенти ,които Европа ще приема  се изпращат за становища до националните правителства. За 2018 г. знаете ли колко становища е изпратило българското правителство?!-Нито едно! Разглежданите становища и директиви са средно между 150 и 200. Тъжно е  дори подобно отношение, казва в интервюто си Александрина Костадинова и продължава:“ Смятам,  че една от  каузите ,които си струва да защитаваме без страх ,а  с хъс и воля е сектор енергетика. Не трябва да се страхуваме да защитаваме въглищните мини до момента, до който не намерим алтернатива. Как Германия защити своите мини до 2038-ма,а ние защо не можахме. Полша също ,те са с най-голямо участие на ТЕЦ-ове с твърдо гориво. А ние къде сме и защо не защитихме интересите си?!

Често пъти някои неща се прибързват и не се дообмислят в стремежа си да се представим добре пред Европа и не се преценяват добре сроковете, които се поемат .Когато поемем някакъв ангажимент, това означава ,че вече се работи по посока, по която ще се изпълнява поетия ангажимент ,независимо  за какво става въпрос ,сподели Александрина Костадинова и продължи: „Мога да ви дам много примери за това, какви ангажименти е поела България, а сега не може да ги изпълни. Това са неща свързани с отпадъците основно. Трябва тепърва да се търсят варианти за рециклирането  на отпадъците и тяхното оползотворяване .В момента държавата не знае какво да прави и прехвърли всички тези свои поети вече ангажименти на общините ,да се борят с тях. Държавата в момента е абдикирала от управлението на отпадъците и е оставила всичко в ръцете на местните органи ,като в същото време не предлага финансова подкрепа за тези дейности ,които прехвърля. Смятам, че трябва да се стимулират новите технологии, да се стимулират частните инвеститори  за нови инсталации за пречистване на въздуха, да се стимулират предприятия ,които генерират по-малко отпадъци и тези, които правят безотпадни технологии“, каза още Александрина Костадинова.