Home Интересно и полезно Да се предпазим от комарите с домашни растения
Да се предпазим от комарите с домашни растения

Да се предпазим от комарите с домашни растения

0
0

Наближава времето, в което ще трябва да се пазим от комарите. И всички знаем, че каквито и мрежи и препарати да слагаме, тези малки (понякога не толкова малки!) гадинки пак намират начин да влязат у дома. И да ни пият кръвта – буквално!

Затова едно няколко идеи за растения в домашни условия, които могат да ни предпазят.

Лавандулата е известна като добър ароматизатор още от древни времена. Хората обичат аромата на лавандула. Комарите и мухите обаче не. Маслото от лавандула е не само естествено отблъскващо средство против комари, но и можете да закачите изсушена лавандула в гардероба си, за да предпазите дрехите си от молци.

Освен най – добрият чай срещу кашлица, от босилек може лесно да се направи и спрей против комари. Босилекът се намира във всяка билкова градина не само заради вкуса, но и защото ще ви предпази от комарите.

Ментата е друга страхотна билка за готвене, която държи вредителите далеч. Ментолът, активната съставка на ментата, действа като пестицид за ларвите и акарите на комарите. Освен това отблъсква мравките и паяците. Ментата също така гони и мишки.

Ако вече имате босилек и мента, защо да не добавите към домашната градина и розмарин. Освен невероятна добавка за месо и картофи, той ще държи инсектите надалеч. Ако нямате място за саксия с розмарин, маслото от него също ще свърши добра работа.

Невенът е много красиво растение, лесен за отглеждане, а наред с това и държи далеч комарите.

Лимонената трева съдържа цитронела, естествената съставка, която ще намерите в много препарати, отблъскващи комари. Но всъщност отглеждането на лимонена трева върши по-добра работа за предпазване, защото растението в естествения си вид има по-силна миризма.

По материали от idei.bg и bestplace.com

Снимка: puls.bg