Home Анализи и коментари Демографската криза е заплаха за националната сигурност. Вярно ли?
Демографската криза е заплаха за националната сигурност. Вярно ли?

Демографската криза е заплаха за националната сигурност. Вярно ли?

0
0

Демографската катастрофа е заплаха за националната сигурност на България.

Вярно ли?

Автор: Милена Милошева, източник: в. ДУМА

Миналата седмица (16 – 20 юли) правителството одобри доклад за състоянието на националната сигурност. В него за първи път се обръща по – сериозно внимание на демографската катастрофа в страната, като тя е поставена на трето място сред заплахите за националната сигурност.

България е загубила 0,7% от населението си само през 2017 г. Раждаемостта продължава драстично да спада, като коефициентът е под средния за ЕС ( 9 промила в България при 10,1 в ЕС за 2017 г.). Тази негативна линия трудно може да бъде дори балансирана, защото броят на жените в детеродна възраст е намалял с 22 000 отново само за 2017 г.

Правителството отбелязва в доклада, че единственият вариант за обръщане на тенденциите е в страната да се върнат онези избягали през последните 28 години българи. Може би „избягали” не е точната дума, защото в зората на демокрацията повечето хора тръгнаха, тъй като им се предостави възможността да го направят, да отидат в чужбина, да се опитат (и да успеят) да се установят там. „Избягали” обаче, спокойно можем да наречем тези, които си тръгнаха от масовата бедност, ниските доходи, ширещата се корупция, смачкването на малкия бизнес..Но за това след малко.

Тежката демографска ситуация се усложнява и от неравномерното разпределение на населението и застаряването. Живеещите в селата са само 26%, докато 35% от българите живеят в София, Пловдив и Варна. Здравеопазването в България се поддържа в постоянна нестабилност.

И това, уважаеми читатели е официален документ на правителството. Реалната ситуация би могла да е и по – зле.

Като млад човек, искрено се учудвам и си задавам въпроса, колко години вече официалната статистика и официалните документи на държавата сигнализират за ситуацията с демографската криза, превърнала се в катастрофа; как не разбраха управляващите, че тази картина на недобро бъдеще, а вече и настояще, се рисува от управлението на държавата?

Както споменах и по – горе, българите напускат страната, защото тук няма нормален живот – на съвсем простичък език казано. Не, народът вече не иска да слуша клишета като „ще изработим / приложим комплекс от мерки”, „ще внедрим Директива № …за…”. Българите искат стабилни и отговарящи на цените доходи, достъпни и качествени образование и здравеопазване.

Един хляб струва 1,25 лв. а минималната заплата е 510 лв. Ток, вода, парно – и тази година се вдигнаха. Дори не споменавам за други жизненоважни за битието в XXI век потребности.

България вече като по традиция оглавява класациите за най – ниски доходи и най – висока масова бедност в ЕС. България е и страната в Европейския съюз, чието население е най-застрашено от бедност и социално изключване. Средно за ЕС делът на населението в риск от бедност е 23,4%, в България той е 40,4%. И ако в първите години на членство в Европейския съюз имаше оптимизъм и надежда за промяна в доходите и качеството на живот, то след средата на 2009 г. тенденцията е по-скоро негативна. Това констатира и Европейската комисия в поредния си Годишен доклад за България за 2018 г.

Управляващите четат ли? Как по – точно си въобразяват, че ще върнат напусналите страната българи? Какво ще им предложат – корупция, доходи като в Третия свят, растящи цени, разбити пътища поради некачествено строителство, липса на детски градини в големите градове, изключително скъпо частно здравеопазване? Защото последното в държавната му форма е тотално разбито. Клишетата от Брюксел, където впрочем един служител разполага със заплата около 8 – 10 хиляди евро, вече не важат в България. Защото тук хората се опитват да оцеляват с 500 лв., често и с по – малко. После ме питат познати, които живеят в Западна Европа, защо мнението на българите за Истанбулската конвенция е негативно. Извинете! Дали бабата от малкото селце, която едвам си купува дърва за огрев и нещо малко за хапване, я интересуват конвенции?

Ако в България не бъдат силно увеличени доходите, за да отговарят на ръста на цените и стандарта, никакви негативни тенденции няма да бъдат обърнати. Това по някакъв начин е добре да се опитат да го разберат десните анализатори и големите работодатели, заради които бяха променени законите за внос на работна ръка…Колко държавническо, колко патриотично…

Проблемите с нивата на доходите и неравенствата се задълбочават. Изследване на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ показва, че издръжката на живота става все по – непосилна. Днес 73% от българите получават доходи под необходимите за нормален живот спрямо средните български стандарти. Над 1,9 млн. души или 27% от българските граждани получават доходи под линията на бедността, която за 2017 г. беше 314 лв. С доходи под линията на бедност са 60% от пенсионерите.

При гореописаните факти очакваме да върнем българите, които са зад граница? Сериозно?

Демографската катастрофа е заплаха за националната сигурност? Вярно ли? Моля ви се, не беше ли най – голямата заплаха Русия, АЕЦ „Белене” и други алабалистики, писани в офиса на подкрепено с пари на чужди правителства НПО?

Доходите – това е първото и основно лекарство за демографската криза в България.

Използвани източници:

Годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 г.

www.24chasa.bg, 23.07.2018 г., Иванов, В. „Изчезващите майки – главна заплаха за националната сигурност”

Сп. Ново време, бр. 3 – 4, март – април 2018 г., Кръстев, И., „Неолиберален (к)рай”.