Home Общество Депутатите отхвърлиха предложенията на Мая Манолова за изплащане на заплатите на работници, излъгани от работодателя си
Депутатите отхвърлиха предложенията на Мая Манолова за изплащане на заплатите на работници, излъгани от работодателя си

Депутатите отхвърлиха предложенията на Мая Манолова за изплащане на заплатите на работници, излъгани от работодателя си

0
0

Омбудсманът Мая Манолова ще потърси спешна среща с лидерите на всички парламентарно представени партии във връзка със законодателните предложения, които инициира в средата на месец април т.г. срещу т.нар. „модерно робство“. Става въпрос за промени в Кодекса на труда, с които да се прекрати практиката на некоректни работодатели да не изплащат заплати, осигуровки, извънреден труд, както и да не изпълняват договорени социални ангажименти към служителите си. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание, след заседанието на Комисията по труда и социалната политика, в което участва и ресорният министър Бисер Петков.

Народните представители от ГЕРБ, патриотите, ДПС и „Воля“ отхвърлиха текстовете на омбудсмана, с които още по Коледа и Нова година хилядите работници, които от месеци чакат своите заработени пари, можеха да получат компенсации от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятия. Вместо това, депутатите гласуваха те да влязат в сила от 1 юли следващата година, но дотогава 12-месечният срок, в който работниците могат да си поискат заработените и неплатени суми, ще бъде изтекъл.

„Не просто съм гневна, отчаяна съм, защото поех пред тези хора ангажимент, че ще получат заработеното. Вече не знам какво още мога да направя пред бездушието на най-социалните от народните представители. Не знам как депутатите ще ги погледнат в очите, как спокойно ще посрещнат празниците при положение, че не проявиха съчувствие и отговорност към тези, които имат най-голяма нужда“, подчерта Манолова.

Омбудсманът припомни, че става въпрос за дължими заплати в размер до 30 млн. лева и не би трябвало те да са проблем за Фонда, в който има налични 250 млн. лв.

„В навечерието на предстоящите коледни празници, когато всички български семейства искат да празнуват, новината, която социалната комисия на парламента и социалният министър предават на българските граждани с неплатени заплати е, че те никога няма да ги получат, заради бездушие. Заради нежелание да бъдат подкрепени тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа“, категорична е Мая Манолова.

„Колко още тези хора да чакат държавата да реши да приведе в съответствие една европейска директива, която съществува от 15 години и която гласи, че на работник, чието предприятие е фалирало, се дължи обезщетение от фонд“, попита  Манолова.