Home История и традиции Днес е Преображение Господне
Днес е Преображение Господне

Днес е Преображение Господне

0
0

На 6 август Българската православна църква отбелязва Преображение Господне.

Празникът води началото си от първите векове на християнството и е свързан с едно от най – важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най – близките му ученици – Петър, Яков и Йоан.

Когато Исус проповядвал сред хората, мнозина се съмнявали в Неговата божествена същност. Дори сред учениците му имало такива, които трудно приемали учението му за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

За да укрепи вярата на учениците си, Исус се изкачил заедно с трима от тях – Петър, Яков и Йоан, до Таворската планина, която се намира край Галилея. Когато пристигнали на мястото, Исус започнал да се моли на няколко крачки пред апостолите и изведнъж се преобразил – лицето му светнало като слънце, а дрехите му станали бели като сняг. От двете му страни застанали старозаветните пророци Мойсей и Илия. Обгърнати от светъл облак, учениците чули гласа на Бог, който назовавал Исус като свой син. Господ Исус Христос заръчал на своите ученици да не разкриват на никого за това, докато не възкръсне от мъртвите.

На днешния ден вярващите се пречистват, като в литургията в българските храмове се добавя и молитвено песнопение за „освещаване на гроздето“. Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също като на Богоявление, небесто се отваря към Божията врата и сам Господ застава на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска, Господ ще му го даде.