Home Свят Жестоките равносметки след земетресенията в Турция и Сирия
Жестоките равносметки след земетресенията в Турция и Сирия

Жестоките равносметки след земетресенията в Турция и Сирия

0
0

Равносметката от земетресението в Турция е ужасяваща – най-малко 50 000 загинали, 214 000 паднали или застрашени от срутване сгради и 11 големи града, които са почти изцяло разрушени. Милиони хора са загубили домовете си и се нуждаят от спешна помощ.

Месец след трагедията пълният размер на щетите все още не е ясен, но е безспорно, че това е едно от най-сериозните природни бедствия за последните десетилетия в този регион. Очаква се броят на жертвите да нарасне. Самоличността на много от тях все още не е установена, а някои дори все още не са регистрирани. Оцелели продължават да издирват своите близки.

Една от най-обсъжданите теми в турското общество е ситуацията и бъдещето на засегнатите от труса деца. УНИЦЕФ твърди, че в Турция и Сирия те са около 5 милиона. До 1 март от разрушенията са били спасени и регистрирани 1911 деца без живи настойници, а 1543 от тях вече са предадени на членове на семействата им. В момента 95 деца се намират под закрилата на Министерството, а самоличността на 81 не може да се установи.

Източник: bgonair.bg