Home Перник Закриване на МФМИ Сурва Перник 2023. Стефан Кръстев: Очакваме ви на юбилейното издание през 2024!
Закриване на МФМИ Сурва Перник 2023. Стефан Кръстев: Очакваме ви на юбилейното издание през 2024!

Закриване на МФМИ Сурва Перник 2023. Стефан Кръстев: Очакваме ви на юбилейното издание през 2024!

0
0

XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 бе закрит след три дни на фестивални дефилета и многобройни съпътстващи събития. Над 10 000 участници от цялата страна и чужбина представиха обичаите на родните си места на площад „Кракра“ и доказаха, че традицията е жива.

„Скъпи участници, благодарение на вас „Сурва“ е най-мащабният маскараден фестивал в Европа“, каза зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев след представянето на последната маскарадна група – „Йорданови Арт и приятели“. Той изказа специални благодарности на Министерство на културата и Национален фонд култура за тяхната подкрепа. „Без нея нямаше да можем да осъществим фестивала в този мащаб, с този цвят и посещаемост. Благодаря им и за изключително ценното и ползотворно сътрудничество“, каза още Кръстев. Зам.-кметът на община Перник добави, че тазгодишният фестивал е надминал очакванията на всички гости и участници. „Очакваме всички вас на XXX юбилеен Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024 г.“, завърши Стефан Кръстев.

След празничните илюминации всички се хванаха на хорото с квартет „Славей“ и народната певица Лилия Семкова.
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“