Home България Засилено полицейско присъствие по Коледа, особено в големите градове
Засилено полицейско присъствие по Коледа, особено в големите градове

Засилено полицейско присъствие по Коледа, особено в големите градове

0
0

Служители на сигурността под прикритие ще има по коледните базари в големите градове у нас, както и на местата, на които се събират повече хора. Мерките са превантивни и целят да се следи за съмнителни лица.

След последния атентат в Страсбург мерките са още по-затегнати, въпреки че от МВР обявиха, че няма никаква заплаха за страната ни.

Въпреки това цивилният състав, който ще работи под прикритие, е увеличен. По неофициална информация на всички места, където хората пазаруват или празнуват почивните дни и прекарват времето след работа, ще има поне по двама цивилни антитерористи. Те са специално обучени, за да разпознават хора, които имат терористични намерения. Ще се следи и за такива, които са пияни или могат да създат опасност за останалите.

„Не чакаме да стане атентат, за да вземем мерки. Те са разписани още преди началото на празниците и сме взели отношения към всички критични места“, обясниха от МВР за „Монитор“.

След атентата в Страсбург, където двама души изгубиха живота си, а 13 други бяха ранени, от МВР са започнали проверка и на рисковия контингент у нас. Това са основно мигранти, за които има информация, че са от райони, където има клетки на терористични организации.

„До момента няма данни за потенциално опасни лица. Ако имахме такива, то те вече щяха да са в ареста“, обясниха още от МВР. Въпреки това ДАНС и полицията активно проверяват всички мигранти у нас.

Правят се справки и за пътувания до съмнителни дестинации и контакти с хора, които могат да имат контакт с радикални организации.

Засилени мерки за сигурност вече има и на летищата у нас. Там ще бъдат разположени повече полицейски сили, които да бдят за безопасността на пътниците. Автогарите и жп гарите също ще са под постоянно наблюдение, а униформеният състав ще бъде увеличен. Под внимание са взети и метростанциите, а служителите вече са преминали през инструктаж. На него им е обяснено за какви лица да следят и за какво да са особено бдителни.

Служителите на „Метрополитен“ и униформените трябва да внимават за видимо притеснени хора, които се потят, облечени са с няколко ката дрехи и имат съмнително поведение. Именно заради това и на всички входове на метростанциите има постоянно униформено присъствие.

Източник: www.dnes.bg

Автор: Златко Желев