Home България Защо изневярата на Спасовден не се брои?
Защо изневярата на Спасовден не се брои?

Защо изневярата на Спасовден не се брои?

0
0

Изразът: „Те ти, булка, Спасовден!“ е популярен и до ден днешен. Той идва от народния обичай за лекуване на безплодие
Според народните вярвания изневярата в нощта срещу Спасовден не се брои за кръшкане.

Причината?

Жена и мъж, които нямат кръвна връзка, трябва да преспят под самодивско цвете. Двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и се заемат с основната задача. Около полунощ те трябва да лежат под самодивското цвете, познато като росен, и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 ч. през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена.

Ако жената зачене в нощта преди Спасовден, се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената, но за такова нещо при мъжа не се говорело, напротив, смятало се е, че му е направена лоша, „връзваща“ магия.

Много разказчета се свързват с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасовден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти, булка, Спасовден“.