Home Култура и изкуство Звончарски събор по Спасовден ще се проведе в с. Люлин
Звончарски събор по Спасовден ще се проведе в с. Люлин

Звончарски събор по Спасовден ще се проведе в с. Люлин

0
0
В дивното и красиво пернишко село на име Люлин ще се проведе „Звончарски събор по Спасовден“ . Празникът ще бъде на 8 юни /събота/ от 10:30 ч.,на открита сцена пред НЧ „Христо Ботев -1961 г.”.
Съборът се организира за първи път от кметството в селото Люлин, НЧ “Христо Ботев-1961г.“ и с подкрепата на Община Перник. Целта е да се популяризира звънчарското изкуство от различни български региони, както и запознаване с традициите и звънците в едно от най-големите Пернишки села- Люлин. Участниците могат да покажат, купят, заменят и демонстрират звук и сила на звънците и прилежащите към тях атрибути-колани и други елементи.Ще бъдат приготвени дървени стойки, на които домакини и гости ще могат да закачат своите звънци, някои и на по триста години. Поканата е адресирана до всички от страната и Област Перник. Всеки участник ще получи грамота за участие.
В събора са заявили участие хора с различни професии, но всички с една страст по българското изкуство-майстори на дърворезба, най-добрите майстори на маски в пернишко, на звънци, колани, гайтани и занаятчии. За децата ще има демонстрации с грънчарско колело. Ще се включат още и част от сурвакарските групи на с. Джерман, Мещица, Долна Секирна, Люлин, Земен и много други. Най-голямата награда ще бъде от кмета на село Люлин за победителя от т.н. предизвикателство „наддрънкване“ –когато двама или повече младежи ще закачат своите звънци, за да покажат издръжливост и звук за голямата награда ЗВЪНЕЦ.
Богата музикална програма с участието на местни формации и гостуващият оркестър „Граово“.
Организатори на събитието са НЧ “Христо Ботев – 1961 г.”, кметство село Люлин и Община Перник.