Home Перник Знаеш ли какво ще стане, ако се въведе воден режим преди изборите?
Знаеш ли какво ще стане, ако се въведе воден режим преди изборите?

Знаеш ли какво ще стане, ако се въведе воден режим преди изборите?

0
0

Прокуратурата публикува свидетелски показания от разследването за водната криза в Перник.

Оказва се, че бившият шеф на ВиК – Перник Иван Витанов е информирал за предстоящото бедствие тогавашната местна власт, но отговорът е бил нещо такова: „Знаеш ли какво ще стане, ако се въведе режим преди изборите?“.

Цялата информация в www.dariknews.bg:

Според разследващите водната криза категорично българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако не става въпрос за държавна или друга защитена от закона тайна.

Показанията, огласени от прокурорите, разкриват обаче също така, че областната управителка, местната власт и местното ВиК отказват да вземат мерки още през октомври, когато са предупредени, че се налага воден режим. Именно неглижираната роля на местната власт в Перник за достигането на кризисния момент провокира напрежение сред Патриотите след ареста на Нено Димов и се отрази на атмосферата на днешния коалиционен съвет с ГЕРБ.

За липсата на реакция на представителите на ГЕРБ в Перник четем в показанията на досегашния шеф на ВиК Иван Витанов. Той казва на разследващите, че не е получил никакъв отговор на писмата си от октомври 2019, в които предупреждава кмета на община Перник Вяра Церовска, областния управител Ирена Соколова и Общинския съвет за намаляването на нивото на язовир „Студена“ до 8 млн. куб. м. Нещо повече – Витанов свидетелства, че сезираните са се подразнили на неговото предложение и категорично са отказали да въведат режим.

По това време вече тече предизборната кампания за местни избори 2019 г., а временно изпълняващ длъжността кмет на Перник е Севделина Ковачева, която е получила въпросното писмо от Витанов, но реакция няма. Припомняме, че за нея излезе информация, че се гласи за нов заместник – областен управител.

„От нито едно от трите места не получих отговор може би седмица след изпращането на писмото бях извикан в областната администрация при г-жа Ирена Соколова на неофициална среща, на която присъства и Владислав Караилиев – заместник – кмет на община Перник и служителите на ВиК-Асоциацията на област Перник. На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир „Студена“ населени места“, казва пред разследващите шефът на ВиК.

Той припомня хронологично как нивото на язовира е продължило да спада и как вече след изборите новият кмет Станислав Владимиров обявява искания месеци преди това воден режим. В показанията си Иван Витанов цитира и писмо от министър Нено Димов септември 2019 г., в което Димов казва, че няма проблеми с нивото на водата в язовир „Студена“, водата е достатъчно и не се налага режим. Пак от показанията на Витанов пред разследващите се разбира, че водата за промишлени нужди към „Топлофикация-Перник“ АД и „Стомана индъстри“ АД е била спряна непосредствено преди режима и към момента те получават вода само за питейни и битови нужди.