Home Култура и изкуство Изложба на Павлина Козарова в Арт – салона
Изложба на Павлина Козарова в Арт – салона

Изложба на Павлина Козарова в Арт – салона

0
0

Павлина Козарова е родена в Перник. Ученичка е на художника Иван Войнов. Като дете е участвала в общи изложби в региона и в някои международни форуми. Завършва висша математика и информационни технологии, като дълги години се занимава и с информационен дизайн. От 2015 г. започва да рисува активно и постепенно превръща хобито си в основно свое занимание.

Изложените в галерия „Арт салон” картини – натюрморти и пейзажи – са рисувани в периода 2017-2018 г.

Павлина рисува и представя действителността в мека, романтична и идилична светлина, с различни палитри от пастелни до ярки цветове,  които илюстрират наивистично-романтичен стил. Тези картини отразяват приетия от нея стил на рисуване, който се характеризира с това, че темата и обектът на картината се обмислят спонтанно, рисува се бързо, като картините отразяват основното й впечатление и конкретните й настроения. Така предаденото картинно внушение не се доработва от нея и понякога някои от детайлите могат да изглеждат недовършени и ефирни. Това е нейният стил на рисуване, който не отразява строго и формално изобразявания обект, а внушава цялостно възприятие на темата и специфични настроения и емоции. Картините й са жизнерадостни и излъчват ведрина.

Селекцията обхваща 20 картини, като отсъстват някои от най-добрите пейзажи и натюрморти, рисувани в споменатия период, които са продадени или подарени. Използваната техника е маслена живопис, като са избирани по-леки платна.

В интересите на Павлина попадат също графика, която не е представена, и рисуване върху стъкло, включително витражна живопис, както и рисувани стъклени предмети – вази, чаши и други. Павлина е активна участничка с рисувано стъкло и предмети в традиционната Коледна благотворителна изложба, провеждана в София от Дамския клуб в изложбения център Интерекспоцентър.

Характерно за нейния творчески стил е взаимосвързаността на ежедневни преживявания и трайни впечатления от пътешествия в страната и чужбина, които могат да бъдат наречени и „арт експедиции“, в резултат на които тя създава серии от картини и предмети.

Любими нейни художници са както класически италиански и фламандски майстори като Леонардо да Винчи, Рембранд ван Рейн, Сандро Ботичели, така и импресионисти, експресионисти и представители на модерната живопис като Пабло Пикасо, Хуан Миро, Василий Кандински, Паул Клее и други. Възхищава се и се учи от големите български художници Владимир Димитров – Майстора, Борис Георгиев, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев и други.

Можем да кажем, че сега за Павлина животът е артистично пътуване, с непрекъснато изучаване на творбите на много майстори и запознаване с бита и културата на различни страни в Европа. Нейно кредо е, че изкуството трябва да бъде част от ежедневието на хората и да навлезе трайно в техния бит и съзнание, за да може светът да бъде по-добър.