Home Общество Ирена Соколова приветства млади учени на заключителното събитие „Интересната физика”
Ирена Соколова приветства млади учени на заключителното събитие „Интересната физика”

Ирена Соколова приветства млади учени на заключителното събитие „Интересната физика”

0
0
Като патрон на „Седмица на физиката” и Националното състезание „Турнир на младите физици”, областният управител Ирена Соколова стана част от заключителното събитие „Интересната физика”, проведено днес в Двореца на културата.
Губернаторът приветства всички, взели участие в инициативата с думите:
„Благодаря на всички участници, на учителите и домакините, на организаторите – Министерство на образованието и науката, РУО – Перник и ПМГ „Христо Смирненски”, за провеждането на този сериозен научен, теоретичен и практически форум. Той се оказа резултатен и успешен, защото мотивира и провокира младежите да говорят за физиката и основополагащото й значение за човешкото познание. Надявам се състезанието да е доставило удовлетворение във всички и най-вече на тези, които ще продължат своето развитие в научната сфера. Качеството на твоя живот се свежда до качеството на приноса ти!”.
Специални гости на проявата бяха доц. дфн Цветан Велинов – зам. декан на Физическия факултет към СУ “Св. Климент Охридски” и учителят по физика Теодоси Теодосиев – Тео – дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“ гр. Казанлък и ръководител на специализирана школа по приложна математика и физика.
Теодосиев разказа пред младите хора за неговите даровити ученици достигнали до успеха и реализирали се, както у нас, така и в чужбина. Физикът поясни, че трудолюбието и знанието, са в основата на изграждането на силни, ерудирани и преуспяващи личности, а страната ни е една от 16-те, имали абсолютни първенци на международни олимпиади по физика.
Припомняме, че по време на Седмицата на физиката, проведена от 28.01 до 03.02.2019 г. в област Перник се проведоха редица прояви в обособените четири центрове на физиката.
В училища от региона преподаватели от Физическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ показаха тематични презентации и забавни експерименти. Учениците демонстрираха своя поглед и отношение към физиката чрез изработването на постери, макети и експерименти.