Home Общество Ирена Соколова: Сурова е ритуал, който всички носим в сърцата си
Ирена Соколова: Сурова е ритуал, който всички носим в сърцата си

Ирена Соколова: Сурова е ритуал, който всички носим в сърцата си

0
0

Петнадесетото издание на маскарадния фестивал ‘Сурова Брезник’ официално беше открит днес.

Официален гост на събитието, което събра над 900 участници, беше областният управител Ирена Соколова.

Фестивалът се организира от община Брезник и няма конкурсен характер.  Откриването и началото на дефилиране на групите започна на площад „9-ти септември“ пред народно читалище „Просвещение-1870“, където всички участници бяха отличени с грамоти, предметни и парични награди. Губернаторът поздрави сурвакарите и връчи награда за участие в празненствата на групата от с. Сопица.

‘Щастлива съм, че за поредна година съм тук при вас и заедно отбелязваме новото начало, чрез пречистващата сила на маските, костюмите и звънците. 
Сурова е ритуал, който всички носим в сърцата си и тук той има своите най-верни пазители. Празници като този, изразяват древния  ни бит и нравственост. Радвам се, че именно в брезнишкото село Кошарево скоро ще отвори врати Къщата на маските и посредством този туристически обект ще предадем усещането за уникалните ни традиции’, сподели Соколова.

Дефилетата на сурвакарските групи от Брезнишко и региона ще продължиха до късния следобяд, когато беше запалена кладата на площада и започна ритуалния танц на сурвакарите. След което празнична заря озари небето над Брезник в различни цветове.

Областният управител се включи и в празненствата Сурва в Радомир. Там празникът също беше отбелязан с празнична програма, дефиле на сурвакарски групи и ритуално запалване на огън.  Ирена Соколова поздрави домакините и гостите на събитието и се срещна с групите от общината. Тя им благодари, че пазят традицията на Сурва и я предават обичта към нея на следващите поколения.