Home Интересно и полезно Килограми не се свалят с глад
Килограми не се свалят с глад

Килограми не се свалят с глад

0
0

По това време на годината всички сме готови да се хвърлим смело в обятията на лятото… но тази година една малка подробност ни спира, започва статията на Edna.bg. Всъщност, тя хич не е малка, защото кой нарича 6 излишни килограма МАЛКА подробност? Нека си признаем – разхождането по анцузи у дома в продължение на няколко месеца не ни направи добра услуга. И ето ни сега, застанали на прага на най-хубавия сезон, но вместо да хвърчим във въздуха от щастие и лекота, усещаме точно обратното – едно отчетливо нещастие всеки път, когато минем пред огледалото и видим в него нещо като възрастен делфин, който отчаяно иска да се вмъкне в любимата си лятна рокля!

Спортът е първото нещо, към което трябва да се насочим, когато имаме няколко излишни килограма (ключовата дума е „няколко“, защото при хора с доказано затлъстяване или голямо наднормено тегло трябва първо да бъде направена оценка от ендокринолог, преди да се предприемат каквито и да е мерки).

За свалянето на няколко килограма обаче въвеждането на спорт в програмата помага много. Дали ще се престрашите най-накрая да тръгнете на фитнес, за да видите, че никой там няма да ви ухапе, или ще подновите плуването, танците или часовете по зумба – изборът си е ваш.

Сънят също е огромен фактор за поддържането на оптимално тегло. Ако попитате който и да е човек с наднормено тегло, почти сигурно е, че ще ви каже, че има проблем със съня. Безсънието и липсата на качествен сън се отразява моментално на теглото.

Водата, тази блага течност, която все още имаме в изобилие около нас, е също ключов фактор за контрол на теглото. Правилото за 8-те чаши на ден е измислено именно за тези от вас, които в края на деня си казват – ейй, аз днес пих ли вода или не? Май не, айде утре ще наваксам. Знаете ли, че често гладът, който усещаме, всъщност е жажда? Ако скоро сте яли, но пак усещате глад, пробвайте вместо това да изпиете една чаша вода. Току-виж се оказало, че всъщност сте жадни!

Когато пък все пак дойде време за ядене (защото понякога сигналите на тялото за глад са си съвсем точни и ако щé един бидон с вода да изпием, пак ще сме гладни), опитайте да напълните чинията си по следния начин: половината чиния със зеленчуци, една четвърт с протеини и малко мазнини, една четвърт с въглехидрати (пълнозърнести са за предпочитане). Протеините са от изключително значение за поддържането на добър метаболизъм и без тях няма как дългосрочно да се чувствате добре и да сте във форма. Зеленчуците пък ще ви помогнат да сте сити по-дълго време (заедно с въглехидратите), така че да не започнете да мислите за храна 40 минути след обяда си.

Да не пропускаме и ключовите за добрия метаболизъм витамини. На първо място витамин D, от който всички имаме нужда в добавка. Вече има изследвания, че хората, живеещи в големи градове и работещи на закрито страдат от почти постоянен дефицит на витамин D, а липсата му се отразява както на имунната ни система, така и на метаболизма.