Home България Кирил Петков: НС да излъчи правителство, което да продължи промените
Кирил Петков: НС да излъчи правителство, което да продължи промените

Кирил Петков: НС да излъчи правителство, което да продължи промените

0
0

Надявам се НС да излъчи стабилно правителство. Нагласата ми за оставащите дни е да видим какво можем да свършим още като правителство. Трети път избори не е добре.

Това заяви икономическият министър Кирил Петков по Нова тв. Не мисля, че резултатите биха се сменили много, допълни той. Време е всички тези партии да се съберат и да излъчат стабилно правителство, което обаче да продължи курса на промяната – хем ревизия, хем прозрачност, хем надеждата, обясни Петков. По думите му има набрана скорост и – който продължи политиката, ако е със същата скорост, за малко време може да има много резултати.

Петков уточни, че няма повторна покана към него за участва в правителство на „Има такъв народ“. Беше чест за мен да работя за българското общество и не бих избягал, ако трябва да продължа с това си качество, но при тези условия – свобода на действия, категоричен бе министърът. За тези 9 седмици президентът нито веднъж не се обади да каже да се направи едно или друго, разказа Петков.

Много съм горд за Плана за възстановяване за двата проекта от Министерството на икономиката. Увеличихме парите за бизнеса от 900 млн. на 1,350 млрд. Повечето от тях са за инвестиране в иновативни компании.

Когато го заварихме, беше 100-процента грантове, а сега, когато вкарахме и дялови, и дългови инструменти заедно с Европейската инвестиционна банка, парите много трудно могат да се откраднат по тази схема, защото има и европейски партньор. Част от парите ще се револвират и ще се помага на едни фирми, а те, като връщат, парите ще отиват в други фирми. Направихме инструмент, който да рециклира едни и същи средства, защото Планът за възстановяване е еднократен, обясни Кирил Петков.