Home Култура и изкуство Колоритна колекция от карнавални шапки ще бъде представена в музея
Колоритна колекция от карнавални шапки ще бъде представена в музея

Колоритна колекция от карнавални шапки ще бъде представена в музея

0
0

Барон Хенри ван дер Кроон, председател на Федерацията на европейските карнавални градове, който почина миналата година, а приживе възхваляваше Фестивала в Перник, ще бъде почетен с изложба на предмети от неговото лично дарение за Перник.

Колекция от карнавални шапки ще бъде показана в Регионалния исторически музей в Перник. Експонатите са част от дарението на фестивални предмети, дадени приживе от президента на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ Хенри Ван дер Кроон на Община Перник.
Експозицията е под мотото „Да споделиш Сурова“ и ще представи малка част от над 500 сувенири, плакети и медали, предоставени от бившия президент на ФЕКГ. Посетителите ще могат да видят фестивални предмети от Малта, Словения, Холандия,Германия, Македония, Испания, Италия, Белгия и Гърция. Сред тях е малтийски рицар – талисман на карнавала в Малта, кукли, изобразяващи словенски маскарадни персонажи, ще бъде показан и портрет на Кроон върху дърво, изработен в Словения, както и неговата фестивална шапка, също и множество други фестивални атрибути.
Изложбата ще може да бъде видяна и по време на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“.