Home България Край на съкратеното производство при умишлени убийства
Край на съкратеното производство при умишлени убийства

Край на съкратеното производство при умишлени убийства

0
0

Съкратено съдебно следствие няма да се прилага само в случаите на умишлено убийство. Това решиха окончателно депутатите с промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

В първоначалния общ законопроект на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ бе записано съкратено съдебно производство да не се прилага и при причиняването на тежка телесна повреда. Между първо и второ четене обаче от ГЕРБ предложиха тези престъпления да отпаднат от законопроекта, тъй като според тях така биха се забавили много делата, а гаранция за справедливи присъди пак няма.

В крайна сметка в пленарната зала за отпадането на тежката телесна повреда от текстовете гласуваха депутатите от ГЕРБ, един от ДПС, трима от „Обединени патриоти“.

Против бяха от БСП и „Воля“, а по-голямата част от „Обединени патриоти“ се въздържаха.

По време на дебатите управляващи и опозиция си размениха взаимни нападки и  влязоха в спор дали да има бързо правораздаване или справедливи присъди. От „Обединени патриоти“ пък нападнаха социалистите, че не са присъствали на заседанието на правната комисия и затова в крайна сметка е бил приет текстът на ГЕРБ. Те влязоха в спор и кой първи е предложил съкратено поризводство да не се прилага при тежки престъпления.

Източник: DarikNews