Home Общество Кукерска група от Петрич гостува на с. Дивотино по случай традиционната Сурва
Кукерска група от Петрич гостува на с. Дивотино по случай традиционната Сурва

Кукерска група от Петрич гостува на с. Дивотино по случай традиционната Сурва

0
0

Фолклорен концерт с изпълненията на София Илиева, кулинарна изложба и пищна заря ще съпътстват на 14 януари народния празник Сурова в пернишкото село Дивотино, похвали се кметът на населеното място Румен Сергиев и допълни ,че ще гостува кукерска група от Петрич..
По стара традиция сурвакарската група ще направи обхождане на къщите за здраве и берекет. Обиколката ще започне рано сутринта в 8 часа. По-късно в 13.30 часа на площада пред „Ханчето“ ще се разиграе ритуалът „Сурвакарска сватба“ , а от 15 часа ще бъдат подредени вкусни гозби в салона на местното читалище „Чичо Стоян“. От 16 часа центъра на Дивотино ще бъде огласен с изпълненията на София Илиева. Концертът ще започне от 16 часа и ще продължи до 18 ч., след което небето ще бъде озарено от празнична заря.
Сурвакарската група на село Дивотино е създадена през 1950 година. Групата представя традиционния зимен обичай “Сурвакарска сватба“. Участниците в обичая са само мъже – ергени или млади женени мъже. Основните персонажи са: булка, младоженец, свекър, свекърва, девер, байрактар, поп, мечка, мечкар, циганска група, група с маски и ликове и народен оркестър.
Групата се представя с голям успех в общински, регионални и международни фестивали в България и чужбина и е носител на множество награди. Тя е удостоена и със „Златната маска“ на Маскарадния фестивал „Сурва“.