Home Европейски политики Курумбашев: Оказа се, че демокрацията и членството в ЕС не са застраховка срещу злоупотребата с власт и корупцията
Курумбашев: Оказа се, че демокрацията и членството в ЕС не са застраховка срещу злоупотребата с власт и корупцията

Курумбашев: Оказа се, че демокрацията и членството в ЕС не са застраховка срещу злоупотребата с власт и корупцията

0
0

Страсбург, 17 януари – “За моето поколение присъединяването към европейското демократично семейство беше мечта. Мечтата стана реалност, но някак си неусетно разбрахме, че нито демокрацията, нито членството в Европейския съюз са застраховка срещу злоупотребата с власт и срещу корупцията”.

Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, в рамките на което българският министър-председател Бойко Борисов представи приоритетите на предстоящото европредседателство.

“През 2005 г. България беше на 30-о място в класацията на “Репортери без граници” за медийна свобода, а днес е на 109-о място. България в началото на прехода имаше 9 милиона души население, сега сме 7 милиона. Надявам се, че под председателството на България ние ще имаме своя принос да не говорим за обезлюдяващи се райони, а още по-малко – за обезлюдяващи се държави”, каза още Курумбашев.

“Надявам се, че след шест месеца моите колеги в Европейския парламент ще могат да кажат, че България е бил един достоен и работещ председател на Съвета на ЕС”.