Home Спорт и здраве Малките грации на СКХГ ”Виктория” ще участват в международен турнир в Сърбия
Малките грации на СКХГ ”Виктория” ще участват в  международен турнир в Сърбия

Малките грации на СКХГ ”Виктория” ще участват в международен турнир в Сърбия

0
0

Беатрис Петрова, Сияна Борисова, Екатерина Георгиева и Никол Ангелова са малките грации при индивидуалното представяне, които ще се надпреварават на международната  сцена в съседна Сърбия. Лора Иванова и Ивая Георгиева са новите попълнения, при  индивидуалистките. Всички те ще се конкурират с над 450 състезателки и ансамбли в Нови Сад. Надпреварата ще се състои от 23 до 25 март. От СКХГ ”Виктория”-Перник ще участват и три отбора по шест момичета в ансамбловите съчетания.Това са децата родени през 2007 г., 2008 г. и 2010 г., поясни треньорката Виктория Велинова. В международното състезание малките грации от Перник ще се представят с бухалки и топки.

„Ние сме пълен отбор-24 гимнастички на възраст от 4 до 12 годишни. Състезанието ще бъде тежко-от 8,30 сутринта до 9,30часа вечерта. Очаква се конкуренцията да бъде много голяма. Силни състезателки има от Русия, не е за подценяване и отбора на Румъния, а също и този от Турция. Там треньорката е  българка, което означава добро представяне и сложни съчетания. Наши конкуренти са и българските отбори  от „Тракия”-Пловдив, ”Локомотив”, клуб ”Илияна”, сподели треньорката на нашите пернишки момичета Виктория Велинова. Според нея, за да се изградят състезателни навици и да се придобият качества у децата са необходими много време и много труд, както от детето, така и от треньорския състав. Най-малко година и половина е нужно на малките грации, за да бъдат включени в отбора, който представя клуб ”Виктория” на състезанията.

„Ние, треньорският състав, сме подбрали съчетанията на децата да отговарят на техните емоции и техните възможности така, че да им доставя удоволствие, а не напрежение”, сподели треньорката Албена Паунова. Съчетанията са съвкупност от различни по сложност елементи и  музиката играе  голяма роля при изпълнението на гимнастичките. От това какъв темперамент имат децата и каква артистичност притежават се определя от треньорите и самата музиката. Тя дава емоцията, артистичността и възторга, с който малките се представят пред публика. На това държат в последно време съдиите при определяне на крайната оценка. Огромна роля в отборното съчетание при децата имат и създадените приятелствата, които на моменти са водещи в цялостното представяне, поясниха още треньорките на гимнастичките от СКХГ ”Виктория”.

”Аз тръгвам с малката кошница, но се надявам нашите момичета да се представят достойно, да си изиграят съчетанията, съобразно правилата и да се забавляват, а класирането каквото дойде”, сподели преди отпътуването им за Нови Сад наставникът на малките грации Виктория Велинова.

На международното състезание в Сърбия пернишката треньорка по художествена гимнастика Виктория Велинова  ще бъде една от водещите съдийки на турнира, а другата наставничка на децата Албена Паунова ще поеме участието на пернишките грации в самото състезание.