Home Култура и изкуство Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти завладя Перник през почивните дни
Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти завладя Перник през почивните дни

Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти завладя Перник през почивните дни

0
0
Перник бе домакин на тринадесетото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Надпреварата започна в петък продължи до неделя. Тя е под патронажа на кмета на Община Перник. В нея взеха участие над 145 деца и младежи в музикалния конкурс, сред които  и  11 гости  от Македония, Италия и Литва. Най-малкият участник бе 4-годишната пианистка от Крива паланка Меглена Георгиева, най-големият пък е  23-годишният китарист Теодор Налбантов от Пловдив.
Известните млади пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови също бяха сред участниците в  престижния Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник.
Сред гостите на официалното откриване бяха зам.-кметът Йордан Павлов, народният представител д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова и секретарят на Общината Радослава Манова.
Зам.-кметът Йордан Павлов поздрави участниците от името на кмета Вяра Церовска и им пожела успех и на добър час.
„За пореден път талантът и артистичността ще завладеят града ни. С вашите музикални  изпълнения  и художествени творби ни давате надежда, че ще сътворим един по-добър и по-красив свят. Приемете моите искрени благодарности към вашата всеотдайност и голяма любов  към музиката и художественото творчество! Продължавайте  да свирите и рисувате, а ние да ви се радваме и да се зареждаме с онзи особен дух и енергия, които само изкуството може да дари на човека!“, се казва в поздравителния адрес на кмета.
Младите музиканти ще бъдат оценявани от  професионално жури с председател Райчо Христов – диригент на КО „Орфей“ .
Голямата награда на кмета  е 500 лв., а предметен ще бъде призът на областния управител. Свои награди ще дадат камерният оркестър „Орфей“ и Духовият оркестър. За първи път институтът „Сервантес“ учредява три награди за изпълнение на испанска и латиноамериканска музика. Наградата „Клавирна мечта“ е предоставена от Зоя Спиридонова. Актьорът Божидар Попчев също ще връчи свой приз за най-артистичен участник.
В XI Международен конкурс за детска рисунка участват  33-ма млади художници. Творбите са оценени от жури с председател Елена Темелкова.