Home Перник Минимум 5 жилищни сгради в град Перник ще бъдат включени за изпълнение на мерки за енергийна ефективност
Минимум 5 жилищни сгради в град Перник ще бъдат включени  за изпълнение на мерки за енергийна ефективност

Минимум 5 жилищни сгради в град Перник ще бъдат включени за изпълнение на мерки за енергийна ефективност

0
0
Минимум 5 жилищни сгради в град Перник ще бъдат включени  за изпълнение на мерки за енергийна ефективност  по Инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съобщи на специална пресконферениця кметът на Община Перник Вяра Церовска. В срещата взе участие заместник- кметът Владислав Караилиев  и гл. експерт Боянка Туджарова.
„По програма Региони в растеж в частта „Енергийна ефективност“ има възможност да бъдат санирани още жилищни сгради. Тази възможност е свързана с подаването на  заявления на регистрираните сдружения за блокове и сгради строени не по-късно от 1999 година. Сроковете за подаването на необходимите документи е  до 15 май.  Сградите трябва да не са с повече от 35 обекта“, обясни кметът Вяра Церовска.
Тя посочи , че стойността  на този проект е в рамките на 4 500 000 лв. като реално строително монтажните работи /СМР/ са на стойност около 4 млн. лв.
„В тази цифра влиза енергийно обследване, паспортизация на сградите, изготвяне на проекти за да се премине към СМР. За целта съм издала заповед и е изготвен  екип от специалисти към Общината с отговорник инж. Владислав Караилиев, който да разработи критериите, по които да бъдат избрани блоковете , които ще бъдат санирани по тази програма“, коментира кметът.
„Както знаете към момента има 44 договора по Националната програма за енергийната ефективност, по която се санират сгради, тази програма, която е по мярката „Региони в растеж“ е в допълнение“, уточни зам.-кметът инж. Караилиев.
По думите му всички хора, които живеят в блокове и жилищни сгради, които са под 35 самостоятелни обекта , биха могли да участват по програмата.
„Надяваме се да има желание и инициатива от перничани. Цялата документация по кандидатстването , както и необходимите протоколи от общите събрания, които трябва да се изпълнят от гражданите са качени на сайта на Община Перник. В рамките на самата програма в края на месеца се предвиждат няколко информационни компании, за да се достигне до максимален брой участници“, заяви Караилев и изрази надежда, че се водят разговори в средата на годината отново да стартира  Националната програма за енергийна ефективност. „Ние  там сме подали 138 блока в Банката за развитие , които чакат договори за финансиране“,каза още Караилиев.