Home Култура и изкуство Младостта и опита в едно – уникална изложба на двама творци в ОДК Перник
Младостта и опита в едно – уникална изложба на двама творци в ОДК Перник

Младостта и опита в едно – уникална изложба на двама творци в ОДК Перник

0
0
„Генезисът на един творец” е мотото на изложбата, която отвори врати в Обединения детски комплекс в Перник. Автори на експозицията са младата художничка Ивайла Бързачка и голямото име на българската живопис Валентин Топалов. На откриването й присъства кметът на Общината Вяра Церовска и нейният заместник по култура и образование Севделина Ковачева, както и кметът на кв. „Изток” Емил Костадинов.
С тази прекрасна изложба стартира една нова рубрика в областта на изкуството, чиято цел е да се даде тласък на младия творец да застане рамо до рамо с другия, вече реализирал се в своето поприще.
Авторите на експозицията бяха приветствани от кмета Вяра Церовска. Тя благодари на преподавателите, че през техния талант и енергия перничани се докосват до такова забележително изкуство. Градоначалникът пожела на чаровната Йвайла преди всичко здраве и да постигне високи творчески успехи.
За младата и талантлива Ивайла, която е ученичка в 9-ти клас в ГПЧЕ „Симеон Радев”, това е нейната първа дебютна изложба. Тя е възпитаничка на Таня Китанова от 7 години. Определя се като човек, който ще се развива в сферата на изобразителното изкуство. Голяма е ролята й в утвърждаването на името на пернишката школа по изобразително изкуство като водеща в България и Европа. Нейни произведения, направени в екип с други младежи, някои от които със специални образователни потребности, обиколиха най-престижни европейски галерии.
Валентин Топалов пък е неразривно свързан с ОДК – Перник като възпитаник на школата по изобразително изкуство, а сега вече и като преподавател в нея.
На откриването на изложбата се включи с великолепен танц балетното студио с хореограф Йоана Йорданова – Сойка.