Home България Народното събрание обсъжда Бюджет 2018. Управление и опозиция спорят от парламентарната трибуна
Народното събрание обсъжда Бюджет 2018. Управление и опозиция спорят от парламентарната трибуна

Народното събрание обсъжда Бюджет 2018. Управление и опозиция спорят от парламентарната трибуна

0
0

Управляващи и опозиция в спор за държавния бюджет.

„Бюджетът за догодина е изпълним и е предназначен за 100% от българските граждани“. Така финансовият министър Владислав Горанов описа финансовата рамка за следващата година в парламента по време на дебатите около предложения бюджет.

„Бюджетът беше определен като крайно ляв. Един изпълним бюджет, който се грижи през разходната част за младите, осигурява, макар и невинаги достатъчно за тези, които сами не могат да се грижат за себе си, възрастните хора, и без да отнема от активните – тези, които създават благата. Този Бюджет е за 100 процента от българските граждани.“, коментира Горанов.

По думите на Горанов създадените от гражданите блага, които бюджетът преразпределя за следващата година, са повече. Те са повече и бюджетът през приходната част ще преразпредели близо 40 млрд. лв., каза той. По думите му се очаква БВП да достигне за пръв път над 100 млрд. лв. и да възлезе на около 106 млрд. лв.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова скочи остро на Владислав Горанов при дебатите за бюджета, които започнаха в парламента. Това е бюджет на застоя, това е бюджет на паралела и на паралелната държава, бюджета на управляващите, който не е за живия живот. Има друга възможност с отстраняване на причините, промяна в модела, който роди тези проблеми“, заяви Нинова.

Тя очерта проблемите в проекта за бюджета – липса на достатъчно училища, на достъп на здравни услуги и на връзка между висшето образование с икономиката.

Нинова подчерта, че от БСП ще подкрепят увеличението на учителските заплати. Тя обвини правителството, че не прави социален бюджет. Като пример посочи ниското увеличение на хората с увреждания и със социални пенсии. Нинова допълни обаче, че ще подкрепи увеличаването на минималната работна заплата. Лидерът на БСП каза още, че не са достатъчни парите, които се отпускат за армията, за полицаите и за пожарната.

Предлагам ви да погледем на бюджета не от наша или ваша гледна точка, като ще се позова на четири проучвания“, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, като определи здравеопазване, образование, доходи и бедност и сигурност.

По думите й се дават пари за администрация, което не е проблем на хората, както този с лекарствата. За образование и наука, Нинова заяви, че се увеличава броя на неграмотност и напускане на децата от училище, което не е станало с реформата.

Източници текст и снимка: www.epicenter.bg, бТВ Новините