Home Култура и изкуство Националният детско – юношески фестивал „Чичо Стоян“ отново пожъна успехи
Националният детско – юношески фестивал „Чичо Стоян“ отново пожъна успехи

Националният детско – юношески фестивал „Чичо Стоян“ отново пожъна успехи

0
0
ХХІI Национален детско – юношески фестивал „Чичо Стоян” взриви с музика и танци пернишкото село Дивотино. Празникът беше открит от кмета на Община Перник с приветствие към участниците и гостите за упоритата работа за запазването и популяризирането на хилядолетните български обичаи и традиции.
„Поздравявам ви за това, че с голяма трепет и любов пеете и танцувате и показвате автентичните български носии, предавани от поколение на поколение. С този фестивал поддържате традициите и творчеството, завещани ни от големия приятел – писателят Чичо Стоян. Малко са народите по света  като българския, които могат да се похвалят с толкова богата и безценна съкровищница, събирана най-старателно през годините от нашите предци и завещана на нас- съвременниците. Нека енергията и несломимия български дух бъдат винаги с вас“, сподели кметицата и пожела успех на всички участници.
Момичетата и момчетата бяха приветствани и от кмета на населеното място Румен Сергиев, който сподели, че чрез песните и танците се развива талантът и духовната сила на децата.
Над 600 деца и младежи от цялата страна участват в детския празник „Чичо Стоян“ .Фестивалът има своята тридесет и три годишна история, а тази година той е и с международно участие. По покана на кмета на Община Перник г-жа Вяра Церовска гости и участници са бесарабски българи –певци и танцов ансамбъл „ Асорти“ от село Горна Албота- Тараклийски район – Република Молдова.
Всички участниците са оценявани от жури с председател Цветанка Атанасова – етнолог.
Организатори на събитието са НЧ “Чичо Стоян – 1927 г.”, Кметство село Дивотино и Община Перник.