Home България Незаконният въгледобив вече е инкриминиран
Незаконният въгледобив вече е инкриминиран

Незаконният въгледобив вече е инкриминиран

0
0

Министерски съвет на Република България на свое заседание, проведено на 19 юли 2017 година, прие решение за одобряване на проект на Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс с направеното от Министерство на енергетиката предложение, незаконният добив на подземни богатства да се инкриминира. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание. Това се казва в писмен отговор от министърът на енергетиката Теменужка Петкова до народните представители от ПП ГЕРБ-Перник д-р Александър Александров и Красимир Велчев.
Отговорът на Министерството е в резултат на постъпил парламентарен въпрос от народните представители от политическата сила в Перник за това докъде са стигнали дейностите по изготвянето на законопроект за инкриминиране на незаконния въгледобив.
От години насам нерегламентираният добив на въглища се е превърнал в начин на препитание на хора. В следствие на незаконния добив на въглища в Пернишко през 2015 година се активира свлачище и няколко къщи пропаднаха в изкопани под тях рудници. Къщи в Перник продължават да пропадат, а хората се притесняват, че домовете им няма да издържат.
„По същество инициираните от Министерството на енергетиката промени предвиждат проектът за изменение на Наказателния кодекс да се допълни с текст, според който добивът на подземни богатства без концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание ще подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. Затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие с администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други”, се казва още в отговора.
В заключение Министър Петкова изрази своята увереност, че 44-то Народно събрание ще подкрепи така предложения законопроект и противоправното деяние „незаконен добив”, което причинява редица проблеми, свързани с опазването на околната среда и създава безпокойство за гражданите, ще бъде инкриминирано.