Home ИЗБОРИ 2019 Ние не участваме активно в ЕС, а съюзът предлага много възможности за развитие на всяка страна
Ние не участваме активно в ЕС, а съюзът предлага много възможности за развитие на всяка страна

Ние не участваме активно в ЕС, а съюзът предлага много възможности за развитие на всяка страна

0
0

 За съжаление повечето хора смятат, че ЕС и изборите за ЕП са нещо далечно. Основната причина е, че много малко хора са усетили ползата от нашето влизане в ЕС, което по моя преценка е най-значимото нещо, което сме постигнали през последните 30 години. Те не са го осъзнали, първо ние не участваме активно в ЕС и второ, защото нашите представители не реагират адекватно, според правилата на ЕС да блокират законопроекти, които действа срещу нас и срещу другите по-малки периферни страни. Това каза на среща с избиратели четвъртата в листата на „Коалиция за България“ перничанката Александрина Костадинова.

Смятам, че ЕС предлага много възможности за подобряване на положение на всяка една индивидуална страна. Но ние не използваме тези възможности. Още с влизането ни в ЕС имаше три приоритета, за които се борихме и две клишета, които трябваше да оборим. Трите приоритета са Шенген, валутният съюз и мониторинга на България, а клишетата са, че сме най-бедната и най-корумпираната страна.  Дотук нищо не е променено от нашето влизане в ЕС. Специално за Шенген имаше безкрайно много възможности чрез лобиране, чрез подкрепа на други страни това да бъде постигнато. Обаче не беше постигнато. Примерите са много за неща, които влияят макар и индиректно върху икономическото състояние на страната.

За съжаление обща европейска политика по темата за здравеопазването няма. И бих казала, че по-скоро инициативите и директивите на ЕС имат ограничителен характер към някои специфични методи на развитие на здравеопазване в отделните страни. Ние бихме искали различните ограничителни разпоредби в развитие на здравеопазването да паднат, като всяка страна да може да развива собственото си здравеопазване, което е една от най-важните части в социалната политика на държавата, по начин, който е удобен и изгоден и полезен на гражданите в тази държава. Друг е въпросът – доколко отделните държави, включително и нашата имат интерес да развиват това здравеопазване. Нашето послание по отношение на здравеопазването е – здравето не е стока, здравето не може да се продава и да се купува.  Мисля, че това достатъчно ясно показва нашата ангажираност към проблемите и на здравеопазването, категорична бе в изказването си Александрина Костадинова. Тя призова хората да гласуват осъзнато и прецизирано на изборите за евродепутати на 26-ти май ,за тези които наистина ще отстояват българските национални интереси.