Home Свят Новият български еврокомисар – със значително по – слаб ресор?
Новият български еврокомисар – със значително по – слаб ресор?

Новият български еврокомисар – със значително по – слаб ресор?

0
0
Очаква се новият български еврокомисар да бъде евродепутатката от ГЕРБ / ЕНП Мария Габриел, съобщава Нова телевизия.
Официално кандидатурата й ще бъде съобщена днес, след първото заседание на кабинета „Борисов 3“. За да стане еврокомисар, Мария Габриел трябва да премине процедура по изслушване в Европейския парламент.
Номинацията на Габриел има подкрепата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Следователно, ако бъде номинирана, евродепутатката от ГЕРБ ще замени като български еврокомисар Кристалина Георгиева, която напусна своя пост в края на миналата година.

Пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев почти потвърди името на Мария Габриел, като посочи, че следващият български еврокомисар трябва да бъде жена, защото такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. „Добре е да е евродепутат – това означава опит в европейските институции“, подчерта още Дончев.

Преди дни пък външният министър Екатерина Захариева заяви, че в Европейската комисия новият ни еврокомисар вероятно ще получи ресор „дигитализация“. Този ресор със сигурност е по – ниско ниво от бюджетния, който имахме преди провала на външната ни политика с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, с което бе подценена и с пропиляни шансове Ирини Бокова, а Георгиева остана много назад в гласуванията.