Home Интересно и полезно Няколко храни за добър имунитет
Няколко храни за добър имунитет

Няколко храни за добър имунитет

0
0

Добрият имунитет е съвкупност от генетични фактори, индивидуални особености, начин на живот (спортуване, достатъчен сън, хигиена) и, разбира се, чиста, здравословна и балансирана храна. Няма суперхрана, която да е панацея в борбата с вирусите и бактериите, но някои храни са показали, че помагат за засилването на имунитета. Класика в жанра са „природният антибиотик“ чесънът, медът, билковите чайове. 

Цитрусовите плодове и червените чушки са най-богати на витамин С – суперзвездата в лечението на настинките. Известен е с ролята си в подкрепа на имунната система. 200 мг е дозата, необходима за предпазване от инфекции и по-лесното им изкарване. Един среден портокал осигурява 70 мг, един грейпфрут съдържа почти 90 мг, а суровата червена чушка съдържа 150 мг витамин С.

Ядките включват в играта и витамин Е, който играе ключова роля в имунитета. Този мастноразтворим витамин засилва активността на имунните клетки, особено на локалния имунитет на кожа и лигавици, като поддържа способността на организма да се защитава от нахлуващите бактерии и вируси. 30 гр слънчогледови семки осигурява около половината от дневната препоръчителна доза витамин Е.

Цинкът, другият „приятел“ на имунитета, се съдържа в тиквените семки, 30 гр от тях осигуряват 20% от дневните нужди цинк.

Ферментиралите храни (кисело мляко, кисело зеле, туршии, кефир, квас и др.) играят ключова роля за нормалната чревна флора. Знае се, че 70% от клетките на имунната система са в червата. Здрави черва, добро здраве.

Сладките картофи и морковите са най-добрите източници на бета каротин, предшественик на витамин А. Хранителното вещество подпомага имунната система, като се грижи за производството на бели кръвни клетки, които се борят с бактериите и вирусите. Той също така укрепва лигавиците, които покриват дихателните пътища, което действа като защитна бариера, за да предпази тялото. Печен сладък картоф съдържа над 150% от дневната доза витамин А , 3-4 сурови моркова – над 100% от препоръчителния прием.

Източник: Edna.bg