Home Общество Нямало законово основание за компенсации заради режима
Нямало законово основание за компенсации заради режима

Нямало законово основание за компенсации заради режима

0
0

Новият управител на ВиК – Перник инж. Борислав Иванов даде първото си интервю за БНТ. Той сподели, че днешната авария, която оставя половината град и 7 села без вода, е сериозна, защото е засегнала един от двата главни водопровода.

По думите му при воден режим потреблението се увеличава, тъй като хората се презапасяват.

3,5 млн. кубически метра е обемът на водата в яз. „Студена“ по данни от вчера. Метър и половина от водното ниво остават до „мъртвия обем“, при това потребление той ще бъде достигнат до 10-15 дни.

Инж. Борислав Иванов, ВиК-Перник: Това не трябва да притеснява хората, взели сме решение как да може да се пречисти водата, която е от т.нар. „мъртъв обем“. Ремонтът на утаителя, който е в пречиствателната станция, не се случи навреме, затова взехме решение да направим своеобразен утаител на самия язовир, като преградим трасето на водата, така че да се получи обем, в който да могат да се утаят частиците, които предизвикват замътяването. Това ще бъде направено в рамките на два дни.

Няма законово обоснование, за да бъдат направени компенсации за хората. Водата от пречиствателната станция и е с добри параметри. Обмисля се вариант да бъда възстановен водопроводът за промишлени нужди от яз. „Темелково“. Все още се правят проучвания, около 300 метра от тръбата липсват, големи са и амортизациите.

13 ст. за кубик е цената на водата по закон за промишлени нужди, това е вода, която не е пречиствана.

Около 13 млн. лв. са дълговете на ВиК-Перник, около 10 млн. лева пък са несъбраните средства от потребителите.

Източник текст и снимка: БНТ