Home Общество Няма да има средства за всички общински болници
Няма да има средства за всички общински болници

Няма да има средства за всички общински болници

0
0

Допълнителните средства за общинските болници, които обеща Бойко Борисов в петък, няма да са за всички лечебни заведения. Не е ясно по какъв критерии ще се разпределят оздравителните финанси. Ще се дават за дейност, опита се да обясни пред БНР Даниела Дариткова от ГЕРБ, която е председател на здравната комисия в парламента.

Припомняме, че в четвъртък премиерът Бойко Борисов неочаквано се загрижи за печалното от години състояние на повечето общински и областни болници. Нареди на здравния министър Кирил Ананиев да му представи оздравителен план за по-малко от 24 часа. Така в петък по обед  дойде новината, че правителството ще отпусне допълнителни 30 млн. лева за оздравяване на общинските лечебни заведения. Подобна сума от сдружението на общинските болници поискаха още преди година. Тогава обаче изборите бяха все още далеч и премиерът не намери за нужно да раздава допълнителни субсидии.

И сега обаче не е ясно как и по колко средства ще получат болниците. Според обяснението на Дариткова 18 милиона ще са за общински болници, около 12 милиона – за областните.  По думите й „тези пари по методика се дават съгласно Закона за лечебните заведения само за болниците, които са в географски трудно достъпни и отдалечени региони. Списъкът се определя чрез Сдружението на общините“.

Дариткова отрече раздаването на допълнителни пари да е заради предстоящите избори. Пари се дават тогава, когато бюджетът го позволява,  каза депутатът от ГЕРБ.

Източник: в. Дума