Home Общество Общински съветници притеснени от новия антикорупционен закон
Общински съветници притеснени от новия антикорупционен закон

Общински съветници притеснени от новия антикорупционен закон

0
0

Общинските съветници в страната са притеснени от текст в Закона за противодействие на корупцията, който засяга Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това заяви пред БНР председателят на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети Красимира Германова.
„В Закона за предотвратяване на корупцията има един параграф 19, който прави промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, което ни притеснява общинските съветници. Добавена е точка, където има ограничения общинският съветник да не може да бъде ЕТ, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия. Нас не ни притеснява този факт, че имаме такава забрана или ограничение“, каза тя.

Германова подчерта, че е притеснително посочването на общо понятие за договори с общината, търговски дружества с общинско участие или общински предприятия, без да се прави разграничение или конкретизация на тези договори.

 „В общия смисъл е и договор за наем на помещение. Имаме много лични лекари, които са общински съветници – те имат подписани договори за наем за кабинета, в който обслужват местната общност. Понякога това са договори за извършване на ремонтни дейности посредством някаква спечелена поръчка. Такива договори може да бъдат и в курортните населени места и не само, договори, сключени при отдаване на временно преместваеми обекти, договори за търговска площ. Ако общински съветник е съдружник в търговско дружество и той реши да направи някакво дарение на общината или общинско предприятие“, казва Германова.

Тя каза, че общинарите не са против ограниченията, но трябва да бъде конкретизирано точно за какви договори става въпрос. Като друг проблем тя посочи, че никъде не фигурира какво се случва при заварено положение. В 80% от общините към момента има голямо притеснение.
„Надявам се да се изяснят нещата в най-кратко време – да имаме информация и да знаем как да постъпим, за да не се окажем в ситуация, в един момент да останем без общински съветници“, заключава Германова.

Източник: epicenter.bg