Home Политика Парламентът обсъжда вота на недоверие, внесен от БСП
Парламентът обсъжда вота на недоверие, внесен от БСП

Парламентът обсъжда вота на недоверие, внесен от БСП

0
0

Народното събрание обсъжда днес вота на недоверие, внесен от БСП към кабинета „Борисов 3“ заради политиката му в сектор „Околна среда и води“, съобщава БНР.

Припомняме, че за сега левите имат подкрепа единствено от ДПС.

„Водната криза в Перник, а вече и в други градове и села, нерегламентираните тонове, внесени в България отпадъци, както и опасните стойности на замърсения въздух, са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството „Борисов 3“. Кризата е управленско бедствие, а не природно“, заяви по време на дебатите по вота на недоверие лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За 5 години правителството е внесло 735 000 тона боклуци от трети страни, от които – 3 тона болнични отпадъци. Внесените от Европа болнични отпадъци не подлежат на контрол и не е ясно колко са внесени, призна бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов, допълни тя.

„След 10 години управление на ГЕРБ и похарчени почти 3 млрд. лв. загубата на вода по водопреносната мрежа се е увеличила от 60 на 61%. Къде отидоха парите за подновяването на мрежата?“ попита Нинова.

„За десет години три пъти е увеличена цената на водата – резултатите са негодна за пиене вода, хора на режими, и неподновена водопроводна мрежа… 500 000 души вече имат режим на водата“, посочи още лидерът на левицата.

За десет години платихме 500 милиона лева за ремонт на язовирите – сега 400 са в предаварийно състояние по информация на министъра на енергетиката. 113 язовира са с неизяснена собственост. Има пълно мълчание за движението на тези пари и резултатите от харченето им.

„Кризата в Перник се дължи на умишлено криене на истината заради изборите. Втората причина е безхаберие – от септември насам сме ви предупреждавали точно 14 пъти. Доведохте тази криза с умишлени действия и затова показател е, че има арестувани хора. За решение на кризата са необходими експертни решения, но паникьосани в това да си запазите правителството, не обръщате внимание. Продължавате да лъжете хората, че за 45 дни ще се реши кризата – вчера министър на ГЕРБ заяви, че не само още не е започнало производството на тръби за водопреносната мрежа, ами е абсурд да се успее да се построи водопровода за 45 дни“, каза още Нинова в мотивите си за внасянето на вота на недоверие към правителството.

Това е четвъртият вот на недоверие, който социалистите внасят в рамките на 44-я парламент. Предишните три бяха на тема „Сигурност“, „Корупция“ и „Здравеопазване“. Очаква се вотът на недоверие да бъде гласуван в сряда. За да бъде успешен, са необходими гласовете на 121 народни представители. Заедно БСП и ДПС имат общо 104-ма депутати.