Home България Парламентът ограничи плащането за нови лекарства, пациентски организации пишат на президента
Парламентът ограничи плащането за нови лекарства, пациентски организации пишат на президента

Парламентът ограничи плащането за нови лекарства, пациентски организации пишат на президента

0
0

Последната ни надежда е във Вас – държавният глава на България, като се обръщаме за съпричастност и защита от здравния геноцид над нас! Това пишат от федерация „Български пациентски форум“ в писмо до президента Румен Радев, което внесоха в петък. От пациентската организация молят държавния глава да се възползва от правомощията си и да наложи вето на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., приет на 29 ноември. Параграф 6 от нормативния акт предвижда идната година касата да не плаща за нови оригинални лекарства. Пациенти с белодробна фиброза, метастазирал рак на млечната жлеза, меланом, тежки рематологични заболявания, астма, карцином на бъбрека и рак на кръвта за първи път щяха да се възползват от най-новите медикаменти, които им дават шанс да живеят по-дълго. „Написахме становище до Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание на Република България, че подобни забрани подлагат на риск здравето и живота на българските пациенти и нарушават основния документ на България – Конституцията! Внесохме писма до дипломатическите мисии на Европа в София, помолихме за съпричастност европейските посланици. Забранителният режим за иновативни лекарствени продукти и нови медицински дейности, които биха лекували достойно българските граждани, е акт, който не съществува в нито една европейска държава“, пише в писмото на организацията. „За нас е много важно българските граждани, стигнали до здравната ни система, да бъдат лекувани, като всички европейски пациенти, т.е. да бъдем лекувани от нашите лекари по стандартите на добрата европейска медицинска практика“, пишат от ФБПФ.
ДУМА припомня, от ЕНП също се заканиха да поискат от президента да наложи вето на закона, а омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд. С протестни писма изразиха недоволството си пациентските организации „Заедно с теб“ и Националната пациентска организация. По време на разискванията на бюджета на касата за догодина депутатите от БСП подчертаха, че с това действие касата няма да спести пари, защото пациентите ще се възползват от правото си на лечение в страни от ЕС, което ще струва много повече на хазната. Срамота е да водим този дебат за 25-30 млн. лв., заяви от парламентарната трибуна депутатът Драгомир Стойнев.
На 9 декмеври пред парламента ще се проведе протест, съобщи Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен стадий.