Home ИЗБОРИ 2021 Партиите се лишиха от ключови имена в листите си
Партиите се лишиха от ключови имена в листите си

Партиите се лишиха от ключови имена в листите си

0
0

От полунощ вече сме в предизборна кампания за парламентарните избори на 4 април. В надпреварата за 45 Народно събрание се включват 22 партии и 8 коалиции. Партиите вече обявиха листите, но прави впечатление, че доста от листите са подновени и подмладени.

Липса на емблематични лица има в листите на ГЕРБ. Менда Стоянова, която години беше начело на едни от най-важните парламентарни комисии, няма да участва в надпреварата. Отсъства и Красимир Велчев, който е в партията от създаването ѝ, беше и заместник-председател на парламентарната група.

Липсва и ген. Константин Попов – настоящ шеф на комисията по отбрана. От листите отсъства и сегашният заместник-председател на парламента Емил Христов.

От настоящия кабинет единствените министри, които не фигурират в листите на партиите си за тези избори, са Боил Банов, Емил Димитров-Ревизоро и Марияна Николова.

В листите на БСП отсъстващи са Дора Янкова, д-р Георги Йорданов и Георги Търновалийски.

От патриотичната коалиция „НФСБ-Воля и от ДПС също обявиха кандидатдепутатските си листи. И в тези листи, както и в представените от другите партии, липсват ключови имена.

Предстоят най-важните избори след 1989 година, защото трябва да се потвърди извоюваната тогава демокрация. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при представянето на кандидатдепутатските листи онлайн чрез Facebook страницата на партията.

„Тогава трябваше да се победи тоталитарното управление, сега трябва да победим авторитаризма, агресията и арогантността. Ако тогава трябваше да се зададе посоката, сега трябва да се очертае хоризонтът. Трябва да се зададе ускорен ритъм, ускорен темп на развитие, за да наваксаме изоставането. Ние имаме програмата за ускорено икономическо развитие на страната“, заяви Мустафа Карадайъ, цитиран от БНТ.

Очаквано лидерът на ДПС оглави листатите в Кърджали и Шумен. Прави впечатление, че в листите липсва Делян Пеевски. Икономическият експерт Йордан Цонев пък поема Враца.

Д-р Хасан Адемов ще води листата в Добрич за втори път. Рамадан Аталай този път е в Пловдив-област, като досегашният депутат от този район Джевдет Чакъров поема първото място в Силистра. В Пловдив-град първи е Танер Али – досега избраник от Търговище.

Лидерите на НФСБ и Воля, част от новата патриотична коалиция, пък ще се кандидатират само от един многомандатен район. Така Валери Симеонов залага на Бургас, а Веселин Марешки на Варна.

„Политиците трябва да бъдат слуги на народа, а не обратното“, коментира Марешки.

„Нашите две политически партии са поставени и са изградени върху основата на икономическия патриотизъм. Нещо, което за съжаление предните коалиции не се получаваше особено успешно“, заяви Валери Симеонов.

Досегашните депутати Борис Ячев и Кръстина Таскова оглавяват листите в Пловдив област и Стара Загора, а Пламен Христов в 25 район в София.

Знакови имена от спорта като Димитър Пенев и Петър Жеков също се включват в надпреварата. В листите има и много нови имена на лекари, спортисти, музиканти.

Източник: www.dnes.bg