Home Перник Перник премина и през това. Режимът на водата пада!
Перник премина и през това. Режимът на водата пада!

Перник премина и през това. Режимът на водата пада!

0
0

Днес сутринта управителят на ВиК – Перник е изпратил писмо до община Перник с предложение за отпадане на водния режим, който бе въведен на 18.11.2019 г. Това стана ясно на среща, на която присъстваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам.-кметът на община Перник инж. Мирослав Стоицев, областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК дружеството Борислав Иванов.

„Преминахме през изключително трудни и напрегнати моменти през изминалите месеци“, каза инж. Стоицев. Той добави, че през това време са взети изключително трудни, но важни решения, за да се овладее критичната ситуация. „За щастие нивото на язовир „Студена“ вече е достатъчно, за да имат перничани вода 24 часа в денонощието“, добави зам.-кметът.
„Очаквам утре да бъде изпратено по официален път искането от ВиК до община Перник, за да дадем своето положително становище и режимът да отпадне“, коментира още Мирослав Стоицев..

„Ние считаме, че язовир „Студена“ може да бъде пълен до 24 200 000 куб. м. Той е уникален с това, че винаги може да бъде спрян да не прелива и да бъде изпусната водата. Язовирът е в добро състояние, стената е добре отремонтирана“ , сподели министър Емил Димитров.

На срещата бе коментирано и използването на аварийния водопровод в случай на необходимост. „Разрешението да се ползва вода от София няма да бъде прекъсвано, ако е необходимо“, каза още Емил Димитров.

„Благодаря за отношението и подкрепата през всичките тези месеци, за да може общината да се справи с водната криза. Следващият етап е управителят на ВиК да пусне писмо към кмета на Перник , който да разреши отпадането на водния режим“ , сподели Костадинов.