Home Перник Перник със сериозен бюджет 2020, тази година стартира и водния цикъл
Перник със сериозен бюджет 2020, тази година стартира и водния цикъл

Перник със сериозен бюджет 2020, тази година стартира и водния цикъл

0
0

„Бюджет 2020 г. на Перник има огромна макрорамка 105 млн. лв. Тя е доста по-различна от предходните години, защото в края на 2019 г. от държавата дойдоха огромни средства за подмяна на В и К инфраструктурата и ремонт на пречиствателните станции. Тези пари ще дадат шанс за развитието на Перник, защото подмяната на В и К инфраструктурата не е по силите на общината“.

Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет на общината за 2020 г. Той коментира, че в приходната част на бюджета за 2020 г. ще има завишаване на данъчните приходи с около 190 000 лв. и неданъчните с 660 000 лв. Има увеличение и на субсидията от държавно делегираните дейности с почти 5,5 млн. лв.

„Въпреки всичко се постарахме да направим бюджет на развитието, а не на застоя. Въпреки средствата, които трябва да връщаме, сме се постарали да насочим бюджета към развитието на много сфери в общината. Заложени са повече средства за здравеопазване, образование, култура и спорт. Заложили сме и повече средства за Профилакторума. В Бюджет 2020 ще бъдат заделени и допълнителни средства за ОП „ФЛОР“. Амбицията ни е то да бъде надградено и да поеме част от дейностите по почистване и косене в града. Идеята ни е да се закупи малко повече техника и да се увеличи броят на работещите в него, за да бъде работата им по-ефективна. Това няма да е за сметка на числения състав на администрацията, която ще бъде оптимизирана и общият й състав ще намалее“, каза още кметът на Перник.

Станислав Владимиров коментира още, че бюджетът на община Перник е скромен, заради задълженията, които има. „Хубавата новина обаче е, че получихме огромни средства от страна на държавата, за да подменим немалка част от подземната инфраструктура. Това няма да е краят на целевото финансиране от страна на държавата и ще кандидатстваме за още средства. Имаме предварителни разговори с МС за финансиране както на тези дейности, така и на много други“, уточни градоначалникът.

В рамките на тази година ще стартира и дългоочакваният голям воден проект. „Той е насочен в голямата си част за изграждане на пречиствателна станция за мръсни води и изграждане на канализация. След завършването на работата по двете направления, Перник ще има в голямата си част нова подземна инфраструктура“, подчерта кметът на Перник.

„Ремонтът на моста „Иван Вазов“ е част от големите ремонти, които ни предстоят. По този ремонт имаше комуникация и от предходното ръководство на общината и от наша страна. Вече има финансиране, процедурите са направени и ремонтните дейности трябва да стартират в рамките на месец. Освен това кандидатстваме и по проект, чрез който искаме да подменим голяма част от уличното осветление с цел по-голяма ефективност и намаляване на разходите, защото това перо сега ни струва близо 1 100 000 лв“, обяви още Станислав Владимиров при обсъждането на проекта за бюджет.